Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 39
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості підготовки спортсменів-єдиноборців.
    (2024) Бузовський, О.; Литвинюк, В.
    Завдання, які вирішуються на сьогодні майстрами з єдиноборств, потребують більш поглибленого підходу до планування тренувального навантаження, який заснований на комплексному дослідженні можливостей спортсмена, виділення ознак і властивостей, розвиток яких більшою мірою сприяє досягненню великих спортивних результатів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Застосування мультимедіа інформаційних технологій у практиці спорту та фізичному вихованні
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Альошина, Алла; Колос, Микола; Бичук, Ігор
    Актуальність теми дослідження. Фахівці у численних сучасних публікаціях постійно вказують на необхідність модернізації існуючої системи підготовки спортсменів на основі застосування мультимедіа інформаційних технологій. Мета дослідження: з’ясувати стан розробленості проблеми використання технологій мультимедіа у практиці спорту та фізичного виховання та розробити мультимедіа інформаційно-методичні системи, що сприятимуть посиленню ефективності процесу фізичного виховання студентської молоді. Методи. Для досягнення поставленої мети послуговувалися аналізом спеціальної літератури. Результати дослідження. Сучасні інформаційні технології у практиці спортивної підготовки можуть здійснюватися у наступних трьох напрямках: як проникаюча технологія – застосування комп'ютерних технологій з окремих тем, розділів при поясненні теоретичних завдань; як основна, визначальна, найбільш значуща з використовуваних у цій технології частин; як монотехнологія – коли управління навчально-тренувальним процесом, включаючи діагностику та моніторинг, спираються на застосування інформаційних технологій. Розробка та реалізація ідеології та політики збереження здоров’я населення, як головної складової частини національного багатства, подолання кризової демографічної ситуації за рахунок підвищення якості життя, здоров’я й довголіття людей повинна бути покладена в основу діяльності всіх державних органів влади, як ключової стратегії для розв’язання проблем національного розвитку безпеки України та подальшого ефективного соціально-економічного розвитку країни. На сьогодні велику кількість наукових досліджень присвячено питанням розробки й апробації сучасних інформаційних технологій у процес фізичного виховання студентської молоді. Ключові висновки. У роботі ми використовували нелінійне представлення інформаційно-методичної системи «Гармонія тіла» та «Пазли здоров’я», додатки яких основуються на технологіях гіпертексту, у яких окремі елементи інформації постачаються статичними чи динамічними зв’язками – посиланнями, що дають змогу переходити на інші додатки чи елементи цього додатка. Використання інформаційних мультимедіа технологій значно розширює діапазон дидактичних можливостей викладачів і тих, хто займається керуванням процесу фізичного виховання у ЗВО.
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві: електронний збірник наукових праць ХV Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції
    (2023)
    У електронному збірнику матеріалів ХV Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві» (Вінниця, 01-02 червня 2023 року) висвітлюються проблеми теорії і методики фізичного виховання, дитячо-юнацького спорту і спорту вищих досягнень, міжнародного руху «Спорт для всіх», олімпійської освіти і фізичної реабілітації. Наведено наукові праці студентів і магістрантів, у яких відображено результати досліджень у галузі спорту та фізичного виховання різних груп населення, фізичної реабілітації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретичне обґрунтування проблеми формування та розвитку психологічних навичок спортивних команд
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Чорний, Леонід; Хоронжевський, Назарій
    У спортивній діяльності навичкою є рівень освоєння дії з мінімальною участю свідомості, на основі якої розвиваються вміння та навички вищого порядку. Під психологічною навичкою спортивних командах слід розуміти психологічну дію (регуляційну, когнітивну та ін.), яка доведена у гравців до автоматизму в процесі їх тренування та виконується цілісно для вирішення конкретного спільного завдання. Серед психологічних навичок, актуальних для ігрових видів спорту, можна назвати стрес, навички візуалізації, концентрації уваги, внутрішнього діалогу, навички релаксації, навички постановки цілей та оперативного прийняття рішень, формування впевненості у собі, групову ефективність.
  • Thumbnail Image
    Item
    Індивідуальний підхід в підготовці юних каратистів
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Хуртенко, Максим; Древинський, Максим; Дмитренко, Світлана
    У статті проаналізовано аспекти індивідуалізації тренувального процесу в юнацькому спорті, розглянуто питання про різнопланову розробку умов побудови тренувальних занять за програмою ДЮСШ, визначено шляхи індивідуального підходу в процесі багаторічної підготовки спортсменів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ментальний тренінг у системі підготовки спортсменів
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Сенів, Мар'яна
    У статті проаналізовано історичні аспекти виникнення ментального тренінгу та його роль при підготовці спортсменів. Визначено, що ментальний тренінг допомагає включати установки, корисні для регуляції поведінки в різних стресових ситуаціях, серед яких найбільш значущі «самоефективність», самооцінка, самоконтроль. Використання цього методу у спортивній підготовці дозволить підвищити результати змагальної діяльності спортсменів різної кваліфікації не залежно від спортивної спеціалізації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості спортивної підготовки акробатів
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Сало, Валерія; Яковлів, Володимир
    У статті визначено чинники, які складають навчально-тренувальний процес акробатів. Проаналізовано сутність загальної фізичної, спеціальної фізичної та батутної підготовки юних акробатів, а також фізичних якостей спортсменів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика показників швидкісно-силових якостей юних спортсменів, які спеціалізуються у єдиноборствах
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Колосівський, Олександр; Московчук, Владислав
    У статті висвітлені питання аналізу фізичних якостей, а саме швидкісно-силових здібностей юних спортсменів, які спеціалізуються в різних видах єдиноборств. Розглядається проблема рівня фізичної підготовленості юних спортсменів та перспективні напрямки їх удосконалення.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика формальних комплексів ката в карате
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Іваненко, Олександр; Хуртенко, Максим; Хуртенко, Оксана
    У статті проаналізовано комплекс ката як метод індивідуальної підготовки бійця. Охарактеризовано вимоги, що пред'являються до виконання ката в процесі змагальної та навчально-тренувальної діяльності. Визначено, що ката може бути універсальним засобом і фізичної, і технічної, і психологічної підготовки спортсменів єдиноборців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Динаміка швидкісно-силових здібностей легкоатлетів-спринтерів в річному макроциклі
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Дорофєєва, Анна; Смірнов, Ярослав; Кульчицька, Ірина
    В статті представлені результати дослідження швидкісно-силових здібностей легкоатлетів-спринтерів в процесі підготовчого періоду річного циклу тренувань. Дані свідчать про необхідність продовження пошуку шляхів оптимізації навчально-тренувального процесу бігунів на короткі дистанції в напрямку удосконалення швидкісно-силової підготовки спортсменів.