Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 1313
  • Item
    Фізична терапія, ерготерапія при захворюваннях органів травлення та сечовидільної системи : курс лекцій
    (Вінниця : ВДПУ, 2023) Головкіна, В. В.
    Хвороби органів травлення займають одне з провідних місць в структурі захворюваності населення. Вони схильні до хронічно-рецидивуючої течії, вражають осіб найбільш працездатного віку, знижують якість життя населення і завдають величезних соціально-економічних збитків. Статистичні дані свідчать про те, що близько 95% населення в тій чи іншій мірі потребує регулярних консультацій гастроентеролога. Медико-соціальна значимість проблеми підтверджується тим, що ці хвороби поширені у всіх вікових групах і можуть стати причиною виникнення патологій інших систем органів, приводячи до порушення злагодженої роботи людського організму. Навчальний посібник курс лекцій з дисципліни «Фізична терапія, ерготерапія при захворюваннях органів травлення та сечовидільної системи» складений згідно з вимогами програми навчальної дисципліни «Фізична терапія, ерготерапія при захворюваннях органів травлення та сечовидільної системи». Видання має на меті сприяти кращому засвоєнню теоретичних знань під час самостійної роботи, навчального процесу та підготовки до підсумкового контролю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Формування готовності учнів основної школи до фізичного самовдосконалення: кваліфікаційна робота
    (2011) Самойлов, Анатолій Миколайович; Каплінський В. В.
    Аналіз поглядів дослідників на сутність фізичного здоров'я та особливості самовиховання особистості дав змогу визначити готовність учнів старших класів до фізичного самовдосконалення як важливий компонент їх загальної фахової культури, комплексну особистісну якість, що виявляється в продуктивній самостійній фізкультурно-спортивній діяльності, спрямованій на вдосконалення свого фізичного й морально-психологічного стану.
  • Thumbnail Image
    Item
    Скелелазіння як засіб реабілітації та відновлення
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Савчишкін, Андрій
    Скелелазіння є ефективним засобом реабілітації, що сприяє зниженню рівня стресу, покращенню самооцінки, розвитку когнітивних функцій та соціальних навичок. Цей вид спорту допомагає відновити психологічний баланс і забезпечує підтримку емоційного благополуччя під час реабілітації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Методи обстеження та контролю реабілітаційного втручання у пацієнтів з травмами кінцівок
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Сабанюк, Софія; Козак, Іван
    Стаття присвячена аналітичному огляду методів обстеження, які використовуються у процесі діагностики, реабілітаційного втручання та відновлювального лікування пацієнтів із травматичними ушкодженнями кінцівок.
  • Thumbnail Image
    Item
    Інструментальна мобілізація м’яких тканин
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Рач, Дмитро; Бекас, Ольга
    У цій статті розглядаються механізми та ефекти від застосування методики інструментальної мобілізації м’яких тканин (IASTM) у практиці фізичного терапевта при рубцевих явищах на м’яких тканинах і полегшення процесу загоєння шляхом збільшення проліферації фібробластів, зменшення рубцевої тканини, посилення судинної реакції і ремоделювання неорганізованої матриці колагенових волокон.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості застосування засобів фізичної терапії у післягострому реабілітаційному періоді для осіб з міофасціальним больовим синдромом
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Макеєв, Денис; Рач, Дмитро
    У статті розглядаються особливості застосування засобів фізичної терапії у післягострому реабілітаційному періоді для осіб з міофасціальним больовим синдромом. Проаналізовано ефективність різних методик та їх вплив на стан пацієнтів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості організації занять фізичними вправами з особами похилого віку з артеріальною гіпертензією
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Легкий, Іван; Шевчук, Богдан
    Серед хвороб, які найчастіше є причиною зниження працездатності й смертності населення перше місце посідають захворювання серця й судин, серед яких найпоширенішою є артеріальна гіпертензія. Метою фізичної терапії хворих на артеріальну гіпертензію є відновлення здатності їх задовільно долати фізичне навантаження, яке оточує їх у повсякденному житті. Тому для підвищення ефективності відновного лікування слід застосовувати засоби фізичної терапії. У статті описано особливість організації занять фізичними вправами для осіб похилого віку з артеріальною гіпертензією.
  • Thumbnail Image
    Item
    Сучасні підходи до обстеження та фізичної терапії пацієнтів з болем у голові і шиї
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Кузь, Леонід; Граболуз, Анастасія
    У статті проаналізовано підхід та представлено алгоритм дій щодо обстеження та фізичної терапії пацієнтів з болем у шиї та пов’язаних з ним розладів. Підтверджено ефективність поєднання мануальної терапії і фізичних вправ для усунення цервікогенного головного білю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Комплексний підхід до застосування методів фізичної терапії при набутих вадах серця
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Довгань, Дмитро; Тіщенко, Валентина
    Стаття присвячена обґрунтуванню складових компонентів комплексного підходу, які застосовуються в процесі реабілітації пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи. Описуються етапи реабілітаційного процесу та основні завдання кожного з них, розглядаються способи поєднання засобів і форм фізичної терапії з дієтотерапією і фізтерапевтичними процедурами. Обґрунтовується важливість процесу профілактики розвитку серцево-судинних захворювань.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості фізичної терапії при захворюваннях серцево-судинної системи в осіб з ожирінням
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Главацька, Каріна; Стороженко, Костянтин
    У статті представлено особливості фізичної терапії при захворюваннях серцево-судинної системи у пацієнтів з ожирінням. Ожиріння є значним фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань та потребує комплексного лікування. Встановлено, що терапевтичні вправи покращують функцію серця, знижують вміст холестерину, нормалізують регуляторні системи, ефективні для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, підвищують якість життя пацієнтів.