Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 22
  • Thumbnail Image
    Item
    Програмування тренувального процесу кваліфікованих волейболісток у підготовчому періоді в умовах ЗВО
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Захарчук, Олена; Щепотіна, Наталя
    Сучасні тенденції розвитку волейболу обумовлюють необхідність пошуку актуальних підходів до вдосконалення підготовки гравців. Серед перспективних напрямків оптимізації тренувального процесу в командних спортивних іграх варто відзначити методи моделювання та програмування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Модельні функціональні показники волейболістів студентських команд
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Щепотіна, Наталя; Поліщук, Володимир; Кондратюк, Олена; Гуль, Олександра; Суднач, Юрій; Shchepotina, Natalia; Polishchuk, Volodymyr; Kondratiuk, Olena; Gul’, Oleksandra; Sudnach, Yurii
    Моделі спортивних можливостей волейболістів є найбільш ефективними критеріями для оцінки оперативних, поточних та етапних показників і порівняння їх з належними. Мета дослідження – визначити модельні показники функціональної підготовленості кваліфікованих волейболістів студентської команди та розробити шкалу їх оцінки. Матеріал і методи. В дослідженні взяли участь 14 кваліфікованих волейболістів збірної команди Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Методи дослідження: аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження, функціональна діагностика, метод індексів, методи математичної статистики. Результати дослідження та ключові висновки. Розроблена модель функціональної підготовленості волейболістів студентської команди містила 12 показників, що характеризували стан опорно-рухової, серцево-судинної та дихальної систем організму гравців: життєва ємність легень (4772,73±198,18 мл), життєвий індекс (59,53±2,60 мл/кг), показник сили м’язів-розгиначів спини (182,91±8,53 кг), станово-ваговий силовий індекс (226,66±6,94 %), показник сили м’язів правої кисті (36,18±1,67 кг), кистево-ваговий силовий індекс правої руки (44,91±1,63 %), показник сили м’язів лівої кисті (34,82±1,62 кг), кистево-ваговий силовий індекс лівої руки (43,37±1,91 %), абсолютний показник PWC170(а) (1459,61±43,43 кгм/хв), відносний показник PWC170(в) (18,25±0,74 кгм/хв/кг), абсолютний показник VO2max(а) (3721,34±73,84 мл/хв), відносний показник VO2max(в) (46,61±1,88 мл/хв/кг). Розроблена за «правилом трьох сігм» 10-бальна оціночна шкала може використовуватися для визначення індивідуальних моделей функціональної підготовленості волейболістів, групових моделей гравців різних амплуа, загальнокомандних моделей на різних етапах річного циклу підготовки, прогностичних моделей тощо.
  • Thumbnail Image
    Item
    Морфофункціональний профіль кваліфікованих волейболістів
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Щепотіна, Наталя; Shchepotina, Natalia
    Суттєвий вплив як на різні сторони підготовленості волейболістів, так і на їх спортивний результат здійснюють соматичні та функціональні характеристики. З огляду на це, для ефективної організації спортивного відбору й орієнтації волейболістів, доцільно визначати морфофункціональні показники кваліфікованих гравців, що виступатимуть у якості орієнтира. Мета дослідження – визначити показники компонентного складу маси тіла кваліфікованих волейболістів, що складають морфофункціональний профіль гравців. Матеріал і методи. В дослідженні взяли участь 14 кваліфікованих волейболістів збірної команди Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Методи дослідження: аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження, морфоофункціональна діагностика, опитування, методи математичної статистики. Результати дослідження та ключові висновки. За результатами морфофункціональної діагностики було визначено 18 показників, що характеризували компонентний склад маси тіла досліджуваних кваліфікованих волейболістів. Середній вік гравців склав 18,18±0,40 років, довжина тіла – 1,86±0,03 м. Виявлено незначну асиметрію в розподілі вмісту жирового та м’язового компонентів у руках і ногах волейболістів, пов’язану з характером їх рухової діяльності – виконанням відштовхування, технічних прийомів тощо. Так, вміст жиру більший у лівій руці (8,58±0,41 %) і правій нозі (10,73±0,54 %) гравців; вміст м’язів навпаки – більший у правій руці (4,70±0,19 кг) і лівій нозі (11,96±0,40 кг). Сумарний вміст води в організмі досліджуваних волейболістів склав 64,33±1,52 %. Кісткова маса характеризувала вміст неорганічних речовин у кістках гравців і становила 3,56±0,13 кг. Представлені морфофункціональні показники кваліфікованих волейболістів можуть бути використані як орієнтир при організації спортивного відбору.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Стасюк, Вадим; Щепотіна, Наталя; Стасюк, Іван; Коннов, Станіслав; Kostyukevich, Victor; Stasyuk, Vadym; Shchepotina, Nataliia; Stasyuk, Ivan; Konnov, Stanyslav
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ефективність техніко-тактичних дій висококваліфікованих волейболістів у процесі змагальної діяльності
    (ТОВ "ТВОРИ", 2020) Щепотіна, Наталя; Щепотина, Наталья; Shchepotina, Natalia
    Актуальність.Дані педагогічного контролю змагальної діяльності спортсменів командних ігрових видів спорту дають об’єктивну оцінку діям спортсменів на майданчику, а отже й дозволять тренеру здійснювати цілеспрямовані управлінські впливи в процесі підготовки команди до відповідних матчів. Мета статті– визначитипоказники ефективності технічно-тактичних дій і розподіл набраних очок у грі з основними конкурентами волейбольної команди Суперліги в процесі змагальної діяльності. Результати дослідження.Констатувальний етап експерименту охоплював терміни проведення ігор у рамках першого кола Чемпіонату України сезону 2018-2019 рр. серед чоловічих команд Суперліги з вересня по грудень 2018 р. Упродовж цього етапу здійснювалося педагогічне спостереження за змагальною діяльністю команди «Серце Поділля» (м. Вінниця). Кількість помилок при подачах (7,9±0,7 разів) досліджуваної команди «Серце Поділля» суттєво (майже вдвічі) перевищує кількість «ейсів» (4,7±0,4 разів). Низька кількість заблокованих атак (у середньому 8,5±1,2 за гру) і, разом з тим, велика кількість відмінно виконаних ударів (частка яких становить 46,4±1,8 %), свідчать про атакувальний компонент гри як про сильну сторону досліджуваної команди. Середня кількість очок, зароблених на блоках (9,9±0,8 очок), вказує на низьку реалізацію блокувань у процесі змагальної діяльності гравцями досліджуваної команди і, відповідно, необхідність удосконалення цього компоненту. Висновки. Найбільшу кількість очок «Серце Поділля» заробляє переважно в атаках і на помилках суперника. Разом з тим, ефективність реалізації прийому м’яча складає менше 50 %, у той час як саме вдала гра в захисті стає початком успішного наступного розгортання атаки своєї команди. Це свідчить про необхідність удосконалення цього компоненту гри в процесі підготовки досліджуваної команди.
  • Thumbnail Image
    Item
    Перспективи дистанційного викладання дисципліни «Теорія і методика викладання спортивних ігор»
    (Вінниця: ВДПУ, 2021) Щепотіна, Наталя
    Опитування показало, що в цілому студенти мають бажання використовувати елементи дистанційного навчання під час практичних занять. Зокрема, 78,6 % студентів хотіли б теми здавати шляхом вирішення on-line тестів, 71,4 % – здавати завдання в середовищі Google Classroom і LMS Collaborator, 57,1 % – користуватися електронними навчально-методичними матеріалами для підготовки (наприклад, на Google Диску), 42,9 % – виконувати інтерактивні завдання по типу вже проведених (ігри, кросворди тощо), 35,7 % – формувати попереднє уявлення про технічні прийоми, що вивчаються, за допомогою відеофрагментів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теорія і методика тренування спортсменів високої кваліфікації
    (ВДПУ, 2020) Костюкевич, Віктор; Щепотіна, Наталя
  • Thumbnail Image
    Item
    Теорія і методика викладання спортивних ігор
    (ВДПУ, 2020) Щепотіна, Наталя
  • Thumbnail Image
    Item
    Спортивна метрологія
    (ВДПУ, 2020) Щепотіна, Наталя
  • Thumbnail Image
    Item
    Теорія і методика викладання спортивних ігор
    (ВДПУ, 2020) Щепотіна, Наталя