Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика розвитку швидкісно-силових якостей дзюдоїстів
    (2024) Ржепко, В.; Дмитренко, С.
    Для ефективної змагальної діяльності спортсменів рекомендується цілеспрямоване використання сучасних засобів для покращення швидкісно-силової підготовленості дзюдоїстів
  • Thumbnail Image
    Item
    Вдосконалення фізичної та технічної підготовленостей учнів старшої школи засобами варіативного модуля «Футбол»
    (2024) Мосієнко, В.; Дмитренко, С.
    Основний зміст варіативного модуля «Футбол» відповідає головним завданням програми, формуючи через навчання футболу стійкий інтерес юнаків і дівчат до занять фізичною культурою зокрема та здорового способу життя взагалі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика рухової активності школярів
    (2024) Ланова, Г.; Морєва, О.; Дмитренко, С.
    При умові залучення школярів до щоденних занять фізичною культурою на уроках, у позаурочний час, у спортивних секціях можна досягти підвищення рівня рухової активності, а також покращити їх знання в галузі гігієни і першої медичної допомоги та чинників здорового способу життя.
  • Thumbnail Image
    Item
    Система «Табата» як технологія впливу на удосконалення фізичної підготовленості дівчат-тхеквондисток
    (2024) Кірніцький, І.; Дмитренко, С.
    З метою вдосконалення фізичної підготовленості тхеквондисток рекомендується застосування вправ системи «Табата», яка має позитивний вплив на розвиток фізичних якостей спортсменок
  • Thumbnail Image
    Item
    Формування мотивації до занять фізичною культурою і спортом учнів початкової школи
    (2024) Гаврилюк, П.; Дмитренко, С.
    Для оптимізації рухової діяльності школярів та підвищення ефективного впливу фізичного виховання на організм доцільно використовувати різні рухові режими рухової активності, застосування вправ східних оздоровчих гімнастик та стретчингу, нові способи підвищення ефективності уроків фізичної культури у школі.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості підготовки професійних спортсменів
    (2023) Гродецький, О.; Ясельна, А.; Дмитренко, С.
    В статті проаналізовано особливості підготовки професійних спортсменів, враховуючи значне збільшення змагальних навантажень, широке застосування позатренувальних засобів, дотриманя спортивного режиму та раціонального харчування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика показників бистроти юних боксерів
    (2023) Гродецький, О.; Сидоренко, Т.; Дмитренко, С.
    В статті представлено вікові зміни максимальної й оптимальної частоти рухів юних боксерів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Порівняльна характеристика функціональної підготовленості студентів з різними типами постави
    (2022) Городецька, О.; Дмитренко, С.; Куц, Б.; Хуртенко, О.
    Актуальність теми дослідження обумовлена високою розповсюдженістю порушень постави серед студентської молоді. Мета дослідження провести порівняльний аналіз функціонального стану студентів з різними типами постави. Матеріали і методи. У дослідженні взяли участь 222 студенти (108 юнаків та 114 дівчат) 2-4 курсів. Для вирішення поставлених завдань були застосовані такі методи дослідження: аналіз науковометодичної літератури, метод викопіювання з медичних карт, велоергометрія. Для визначення типу постави використовували удосконалену карту експрес-контролю біогеометричного профілю постави. Результати. Серед студентів найбільше зустрічається осіб зі сколіотичною (асиметричною) поставою (34,3% юнаків та 43,8% дівчат), менше із сутулою (22,2% і 23,7% відповідно), рідше із круглою поставою (24,1% та 20,2%). У студенток-дівчат рівень стану біогеометричного профілю постави нижчий, ніж у студентів-юнаків. У дівчат, які мали порушення постави середні величини РWC170абс та РWC170відн виявилася вірогідно меншими, ніж у дівчат з нормальною поставою. У студентів з порушенням постави зареєстровано меншу, ніж у студенток без порушення постави абсолютну величину показника VO2mах. Відносна величина VO2mах, різнилася більше - на 11,15% . Функціональний стан за рівнем аеробної продуктивності дівчат, незалежно від типу постави, вищий, ніж у юнаків. Серед юнаків рівень аеробної продуктивності у жодного не був оцінений вище ніж «нижче посереднього», а серед дівчат нижче «відмінно» чи «добре». Висновки. у студентів із низьким рівнем біогеометричного профілю постави, рівень аеробної продуктивності, незалежно від статі, нижчий, ніж у осіб з нормальною поставою. Встановлено взаємозв’язок між рівнем біогеометричного профілю та рівнем аеробної продуктивності, незалежно від типу постави.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ефективність виконання кидків гандболістами різного амплуа команд і ліги України
    (2022) Свірщук, Н.; Вознюк, Т.; Стасюк, І.; Дмитренко, С.
    У статті представлено результати дослідження змагальної діяльності гравців чоловічих гандбольних команд І ліги України. Актуальність. Аналіз наукових досліджень, проведених фахівцями з гандболу показує, що вони стосувалися в основному команд вищої кваліфікації, вивчення показників ігрової діяльності чоловічих команд першої ліги України доповнить існуючі дані та буде сприяти посиленню наукової складової в системі підготовки кваліфікованих гандболістів. Мета дослідження – визначення та аналіз кількісних та якісних показників виконання позиційних кидків у процесі змагальної діяльності кваліфікованих гандболістів різних ігрових амплуа. Матеріал і методи дослідження: Аналізувалися змагальні показники гравців різного амплуа, які брали участь у чемпіонаті України з гандболу серед команд І ліги (n=20 ігор). Результати роботи. Позиційні кидки (удари по воротам) є одним з визначальних показників ефективності змагальної діяльності в командних ігрових видах спорту. Спостерігається певна тенденція у виконанні кидків з різних позицій, яка вказує на особливості гри гандболістів окремого амплуа. Аналіз наукових і методичних джерел свідчить, що отримані нами дані є новими для вивчення змагальної діяльності кваліфікованих гандболістів, що представляють команди І ліги України. Ключові висновки. Для крайніх гравців характерно виконання кидків з кута майданчика (з ефективністю 58,8%), у лінійних переважають кидки з 6ти метрів (у середньому 17 разів за гру), найбільш різноманітний асортимент кидків притаманний напівсереднім гравцям (разом кидків з 6-ти, 7-ми і 9-ти метрів у середньому 30 разів з ефективністю в 60%). Рідше за інших виконувати позиційні кидки приходиться розігруючим гравцям (у середньому 8 кидків за гру з ефективністю 37,5%.