Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 25
  • Thumbnail Image
    Item
    Моделювання як сучасний метод управління підготовкою спортсменів різної кваліфікації
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Остап’юк, Дмитро
    Стаття присвячена огляду та теоретичному аналізу наукових публікацій, у яких висвітлюється питання застосування методів моделювання в спорті. Визначені основні напрями використання методів моделювання в процесі підготовки спортсменів різної кваліфікації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика рівня розвитку рефлексивності кваліфікованих баскетболістів у підготовчому періоді
    (Вінниця : Твори, 2023) Сенів, Мар’яна; Бондар, Анна
    Актуальність теми дослідження. Спортивні ігри – специфічна рухова активність, що визначається особливою рефлексивною спрямованістю діяльності спортсменів. Кожен спортсмен повинен думати (міркувати) не тільки про власні дії, а й дії партнерів, суперників. Ігрова взаємодія у спортивних іграх є основою цих видів спорту. Проте в організації ігрової взаємодії спортсменів дуже важливе значення має рефлексивне мислення, яке сьогодні залишається одним із невивчених питань у спортивних іграх. Мета дослідження – визначити рівень розвитку рефлексивності у кваліфікованих баскетболістів. У процесі дослідження використовувались наступні методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних літературних джерел, психологічне тестування, методи математичної статистики. Результати. На основі спеціалізованого тесту було проведено визначення рівня рефлексивності кваліфікованих баскетболістів у підготовчому періоді. Проаналізувавши отримані результати дійшли до висновку, що розвиток рефлексії знаходиться на середньому рівні та потребує подальшого удосконалення. Були розроблені методичні рекомендації, які дозволять в майбутньому підвищити рівень рефлексивності та можуть використовуватись на різних етапах багаторічної підготовки. Висновки. Рефлексивність розвивається у процесі спортивної діяльності, не досягаючи високого рівня свого розвитку у висококваліфікованих спортсменів. Отримані результати свідчать про наявні психологічні резерви підвищення спортивної майстерності баскетболістів. Дослідження впливу рефлексивності спортсмена на успішність у спортивній діяльності поєднує у собі високу теоретичну та практичну значимість для теорії та методики спортивного тренування та спортивної психології поряд з недостатньою вивченістю цього феномену для аналізу ефективності змагальної діяльності у спорті.
  • Thumbnail Image
    Item
    Визначення важливості володіння технікою боротьби для досягнення перемоги у змішаних єдиноборствах (на прикладі рукопашного бою)
    (Вінниця : Твори, 2023) Радченко, Юрій; Радченко, Андрій
    Мета дослідження: дослідити змагальну діяльність кваліфікованих спортсменів з рукопашного бою та визначити важливість володіння технікою боротьби для досягнення перемоги в змагальному поєдинку. Методи: у роботі використано теоретичний аналіз і узагальнення спеціальної науково-методичної літератури щодо організації процесу підготовки спортсменів у змішаних єдиноборствах, педагогічні спостереження, бесіди, узагальнення передового досвіду фахівців. Для дослідження особливостей змагальної діяльності застосовувався метод експертних оцінок і аналіз відео матеріалів Всеукраїнських змагань з рукопашного бою, які відбулись протягом 2020-2021 років. Проаналізовано 28 фінальних змагальних поєдинків кваліфікованих спортсменів з рукопашного бою. Для досягнення мети роботи було створено експертну групу в яку увійшли п’ять провідних тренерів з рукопашного бою, з вищою тренерською кваліфікацією, з низ чотири – Заслужені тренера України, три – судді міжнародної категорії. Аналіз змагальної діяльності проводився за наступними показниками: структура перемоги, часові характеристики поєдинку в різних положеннях і стійках окремо, бою, загальний обсяг техніко-тактичних дій, їх результативність, різноманітність і особливості виконання. За результатами роботи розроблено структуру техніки боротьби рукопашного бою, яка застосовується бійцями у змагальних поєдинках, визначено особливості ведення поєдинків, які притаманні змішаним єдиноборствам, експериментально доведено важливість володіння технікою боротьби для здобуття перемоги над суперником, враховуючи високу результативність враховуючи високу результативність виконання прийомів, їх різноманітність і ймовірність здобуття дострокової перемоги завдяки виконанню больових або задушливих прийомів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Ігрова активність гандболістів у змагальній діяльності на чемпіонаті світу – 2021 в Єгипті
    (2022) Соловей, О.; Соловей, Д.; Богуславський, В.; Петрушин, Д.; Петренко, С.; Кириченко, А.
    Актуальність дослідження полягає в аналізі та оцінці змагальної діяльності гандболістів на різних етапах чемпіонату світу в Єгипті 2021 року. Отримана інформація сприяє ефективному розвитку гандболу на національному рівні, підвищенню показників змагальної діяльності гандбольних клубів. Мета дослідження – визначити і дати оцінку ігровій активності гандболістів у змагальній діяльності національних збірних команд на чемпіонаті світу з гандболу 2021 року. Матеріал і методи дослідження. Проаналізовано 102 матчі на різних етапах змагань 32 чоловічих національних збірних команд, які виборювали найвищі нагороди світової першості з гандболу 2021 року в Єгипті. Інформація використовувалася для аналізу командних показників змагальної діяльності гандболістів, щоб порівняти і проаналізувати їх зв'язок з командним рейтингом. Теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичної літератури і технічних протоколів у мережі Інтернет; метод системного аналізу; хронологічний метод, метод математичної статистики. Результати дослідження. У статті висвітлені складові змагальної діяльності чоловічих національних збірних команд світової першості з гандболу. Наданий аналіз показників ігрової активності гандболістів у нападі в 10 хв часових діапазонах матчу: відзначена результативна гра 10 хв часового діапазону матчу взагалі, а також команд-переможців та переможених, результативна гра команд у цих часових діапазонах. Висновки. У ході гри найбільшу кількість м'ячів команди-переможниці закидають у перші, треті та шості 10 хв часові діапазони матчу. Результативність у ці часові діапазони достовірно впливають на кінцевий результат гри.
  • Thumbnail Image
    Item
    Дитячо-юнацька футбольна ліга України: аналіз змагальних досягнень юних футболістів м. Вінниці (сезон 2020-2021)
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Вознюк, Тетяна; Vozniuk, Tetiana
    Матеріали, наведені у статті надають можливість ознайомитися з системою проведення дитячо-юнацьких змагань з футболу в Україні. Аналізується представництво у змаганнях дитячо-юнацької футбольної ліги України (ДЮФЛУ) спортивних шкіл Вінницької області. Метою дослідження було визначення змагальних досягнень юних футболістів м. Вінниці шляхом аналізу їх виступів у ДЮФЛУ сезону 2020-2021 р. Методами дослідження є аналіз науково-методичної літератури і джерел мережі Інтернет; опрацювання протоколів змагань. Результати дослідження. Проаналізовано виступи юних спортсменів м. Вінниці у всіх вікових категоріях та лігах ДЮФЛУ. Визначено, що змагальні досягнення окремих команд були в цілому достатньо успішними, проте відповідно до регламенту змагань за загальнокомандним заліком високих результатів у цьому сезоні досягнути не вдалося. Загальний висновок. Для підвищення рівня змагальних досягнень вінницьких футбольних команд в ДЮФЛУ необхідно покращити методику підготовки найбільш юних спортсменів, що представляють спортивні школи в вікових категоріях до 14 і до 15 років, адже нерезультативна гра цих команд призвела до втрати місця в Еліт-ліги у наступному сезоні ДЮФЛУ.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль змагальної діяльності команди в хокеї на траві
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Коннов, Станіслав; Kostiukevich, Victor; Konnov, Stanislav
    Контроль та аналіз змагальної діяльності є складовою частиною системи підготовки спортсменів у будь-якому виді спорту. Мета дослідження: розробити методичний підхід щодо контролю та аналізу змагальної діяльності команди в хокеї на траві. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, аналіз відеоматеріалів, методи математичної статистики. Дослідження проводилося на основі спостереження за змагальною діяльністю команд вищої ліги чемпіонату України з хокею на траві. Результати дослідження. Визначені основні складові змагальної діяльності команди в хокеї на траві: високий, середній, низький пресинг; позиційні атаки першого, другого та третього темпу; короткі, середні, довгі швидкі атаки. Розроблена інтегральна оцінка змагальної діяльності хокейної команди, що складається з десяти коефіцієнтів. У фазі відбору м’яча - коефіцієнти прояву високого, середнього, низького пресингу; коефіцієнт ефективності відборів м’яча, коефіцієнт ефективності перехоплень м’яча. У фазі володіння м’ячем – коефіцієнт ефективності проникаючих атак; коефіцієнт ефективності успішних проникаючих атак; коефіцієнт гольових ситуацій, коефіцієнт креативності; коефіцієнт комбінаційності. Висновки. Розроблений методичний підхід щодо контролю змагальної діяльності команди в хокеї на траві дозволяє підвищити ефективність управлінських впливів у процесі підготовки спортсменів у цьому виді спорту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз показників змагальної діяльності кваліфікованих футболістів на етапі констатувального експерименту
    (ТОВ фірма "Планер", 2019) Стасюк, Вадим; Stasiuk, Vadym
    У статті розглянуто показники техніко-тактичної діяльності кваліфікованих футболістів, які здійснювалися на основі комплексного підходу з урахуванням режимів координаційної складності виконання техніко-тактичних дій. Мета дослідження. На основі комплексного контролю визначити структуру техніко-тактичної діяльності кваліфікованих футболістів. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, відеозйомка загальної діяльності, методи математичної статистики. Результати дослідження: у дослідженні взяли участь 22 кваліфікованих футболісти. Вік спортсменів – 18-23 роки. Контроль змагальної діяльності базується на зіставленні спортивних результатів із запланованими або вже показаними раніше і направлений на виявлення сильних і слабких сторін підготовленості спортсмена в цілях її подальшого вдосконалення. В процесі контролю реєструється загальне число і результативність окремих технічних прийомів і тактичних дій; визначається стабільність, варіативність спортивної техніки і тактики; вивчається реакція основних систем життєдіяльності організму спортсменів, включаючи протікання психічних процесів. Контроль змагальної діяльності вимагає реєстрації комплексу параметрів, що характеризують окремі компоненти дій спортсменів в різних частинах, фазах, елементах вправи. Це і визначає специфічні особливості контролю у футболі. Визначено, що змагальна діяльність кваліфікованих футбольних команд характеризується нерівнозначною структурою як відносно кількісних, так якісних показників. Встановлено, що протягом матчу студентська футбольна команда виконує 703 ± 103 ( ± S) техніко-тактичних дій з коефіцієнтом інтенсивності – 0,69 ± 0,04.
  • Thumbnail Image
    Item
    Динаміка фізичної підготовленості легкоатлеток-бар'єристок на етапі спеціалізованої базової підготовки
    (ТОВ «Планер», 2019) Турлюк, Вікторія; Turliuk, Viktoriia; Турлюк, Юлія; Turliuk, Yuliia
    Актуальність теми дослідження. Тренувальний процес бар’єристів на світовій спортивній арені відрізняється особливостями технології досягнення високих результатів. Впродовж останніх двадцяти років методика побудови навчально-тренувального процесу легкоатлеток-бар’єристок зазнала змін, триває пошук сучасних форм, засобів, методів спортивного тренування. Мета роботи полягала у дослідженні динаміки фізичної підготовленості бар’єристок на етапі спеціалізованої базової підготовки. У процесі дослідження було використано такі методи: теоретичний аналіз і узагальнення даних наукової і методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики, хронометрування, анкетування. Для визначення рівня фізичної підготовленості обрано такі тести: бігові – біг 30 м з ходу, 300 м з низького старту; стрибкові тести – стрибок у довжину з місця, 10-разовий стрибок з місця з двох ніг, згинання-розгинання рук в упорі лежачи; для визначення рівня технічної підготовленості бар’єристок взято показники змагальної діяльності на дистанціях 400 м та 400 м з бар’єрами. Здійснено оцінку показників фізичної підготовленості відповідно до нормативів навчальної програми з легкої атлетики для класифікаційних нормативів Єдиної спортивної класифікації з олімпійських видів спорту. Результати дослідження свідчать про позитивні динамічні зміни показників фізичної підготовленості легкоатлеток-бар’єристок, що підтверджено статистично достовірними результатами (p<0,01). Позитивної динаміки змін показників фізичної підготовленості бар’єристок досягнуто внаслідок упровадження в навчально-тренувальний процес комплексу засобів, зокрема фітнес-технологій. Ключові висновки: в роботі застосовано критерій Вілкоксона для зв’язаних вибірок; проаналізовано динаміку результатів технічної та фізичної підготовленості, результати змагальної діяльності бар’єристок.
  • Thumbnail Image
    Item
    Загальні основи управління підготовки спортсменів
    (ТОВ «Планер», 2018) Костюкевич, В.М.; Kostukevich, V. M.; Лисенчук, Г. А.; Lysenchuk, H. A.; Перепелиця, О. А.; Perepelytsia, O. A.
    Управління підготовкою спортсменів пов’язані в основному з двома аспектами: управління рухами і управління тренувальною і змагальною діяльністю. Управління рухами здійснюється на основі функціональної схеми за П. К. Анохіним. Для більш повного розуміння процесів управління рухами людини більше значення має психомоторика, на основі якої здійснюється формування рухового досвіду. Важливою в процесі управління рухами спортсмена є біомеханіка, особливо при формуванні техніки рухів в обраному виді спорту. Управління рухами спортсменів має розглядатися у поєднанні з енергетичним забезпеченням м’язової діяльності. Розрізняють три фізіологічних системи забезпечення м’язової діяльності: фосфагенну, гліколітичну і кисневу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Деякі аспекти використання методів моделювання в системі підготовки висококваліфікованих волейболістів
    (ТОВ «Планер», 2018) Якушева, Юлія; Yakusheva, Yuliia; Соцький, Кирило; Sotskyi, Kyrylo; Буртова, Олена; Butova, Olena
    Стаття присвячена дослідженню підходів до використання методів моделювання в тренувальному процесі та змагальній діяльності волейболістів високої кваліфікації. Сьогодні ведучі спеціалісти європейських країн розглядають процес підготовки як розвиток цільових моделей поведінки спортсмена. Отже, використання методів моделювання є перспективним напрямком удосконалення системи підготовки спортсменів у волейболі. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати використання методів моделювання в тренувальному та змагальному процесі волейбольних команд високої кваліфікації. В роботі використовувалися наступні методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення науково-методичної та спеціальної літератури, соціологічні методи, педагогічне спостереження, відеозйомка змагальної діяльності, методи математичної статистики. Результати. Створення цільової програми багаторічної підготовки волейболістів ґрунтується на постановці нормативних завдань на тому чи іншому етапі, що передбачає розробку відповідних моделей тренувальної та змагальної діяльності, які забезпечують їх реалізацію. Моделі, які характеризують структуру змагальної діяльності, є основоположними при побудові багаторічного процесу підготовки. Інформативними критеріями змагальної діяльності є ефективність техніко-тактичних дій та активність гравця. Представлено модельні вимоги до якості техніко-тактичних дій волейболістів (нападників) у процесі змагальної діяльності. Запропоновано модель атакуючих дій при якісній першій передачі з другої передачі гравця, який виходить із задньої лінії. Висновки. Для досягнення волейболістами високого класу гри та зменшення ризиків виникнення невизначених ситуацій у процесі змагальної діяльності, гравцям необхідно володіти несподіваними «ігровими ходами» та різноманітними міні-моделями техніко-тактичних дій.