Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 51
  • Item
    Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві : електронний збірник наукових праць ХVI Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського; Щепотіна, Н. Ю.; Драчук, А. І.
    В електронному збірнику матеріалів ХVІ Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві» (Вінниця, 05-06 червня 2024 року) висвітлюються проблеми теорії і методики фізичного виховання, дитячо-юнацького спорту і спорту вищих досягнень, міжнародного руху «Спорт для всіх», олімпійської освіти і фізичної реабілітації. Наведено наукові праці студентів і магістрантів, у яких відображено результати досліджень у галузі спорту та фізичного виховання різних груп населення, фізичної реабілітації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізична культура, спорт та здоров’я нації : збірник наукових праць. 2023. Вип. 15(34)
    (Вінниця : Твори, 2023) Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського; Житомирський державний університет імені Івана Франка
    У збірнику наукових праць з галузі фізичної культури та спорту висвітлюються теоретичні та прикладні аспекти фізичного виховання різних груп населення, медико-біологічні проблеми фізичного виховання та фізичної реабілітації, розкриваються закономірності спортивного тренування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві: електронний збірник наукових праць ХV Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції
    (2023)
    У електронному збірнику матеріалів ХV Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції «Фізична культура, спорт та фізична реабілітація в сучасному суспільстві» (Вінниця, 01-02 червня 2023 року) висвітлюються проблеми теорії і методики фізичного виховання, дитячо-юнацького спорту і спорту вищих досягнень, міжнародного руху «Спорт для всіх», олімпійської освіти і фізичної реабілітації. Наведено наукові праці студентів і магістрантів, у яких відображено результати досліджень у галузі спорту та фізичного виховання різних груп населення, фізичної реабілітації.
  • Thumbnail Image
    Item
    Застосування лікувальної фізичної культури в осіб після ампутації верхньої кінцівки
    (2023) Злий, В.Д.
    Стаття присвячена ролі лікувальної фізичної культури у фізичній реабілітації хворих після ампутації верхньої кінцівки. Охарактеризовані види та форми фізичних вправ, які застосовуються для профілактики післяопераційних ускладнень, відновлення рухливості в суглобах, збереження силових якостей м’язів збережених сегментів кінцівок та тулуба, підготовки до протезування та тренування керування протезом.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив заходів фізичної реабілітації на відновлення працездатності хворих з поcтковідним синдромом
    (2022) Кіреєв, І.; Жаботинська, Н.; Рябова, О.; Карабут, Л.
    Aктуальність теми дослідження. Проблема відновлення працездатності хворих є актуальним медико-соціальним і економічним питанням. Більшість хворих з постковідним синдромом мають певні наслідки, які порушують повсякденне життя та потребують реабілітаційної допомоги. На сьогоднішній день недостатньо даних про вплив фізичної реабілітації на відновлення працездатності хворих з постковідним синдромом. Метою нашого дослідження було вивчення впливу фізичної реабілітації на відновлення працездатності та строки непрацездатності хворих з постковідним синдромом. Матеріал і методи дослідження. Групу дослідження склали 22 хворих (10 чоловіків і 12 жінок) віком від 25 до 63 років, які перенесли коронавірусну хворобу. Для визначення психоемоційного стану пацієнтів був застосований опитувальник САН: самопочуття, активність, настрій. Для об’єктивної оцінки фізичної працездатності були використані функціональні проби: ортостатична та проба Мартіне-Кушелевського. Результати роботи. У всіх хворих спостерігалися симптоми постковідного синдрому. Результати дослідження продемонстрували позитивний вплив фізичної реабілітації на психоемоційний стан хворих із постковідним синдромом, на відновлення їх працездатності, що підтверджено достовірними позитивними змінами як суб’єктивної оцінки хворими власної стомленості, так і результатами об’єктивного визначення фізичної працездатності. Аналіз впливу програми фізичної реабілітації на строки непрацездатності показала їх достовірне зменшення. Ключові висновки. Фізична реабілітація має позитивний вплив на психоемоційний стан, відновлення працездатності та скорочення термінів непрацездатності у хворих з постковідним синдромом.
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізична культура, спорт та здоров’я нації . Збірник наукових праць. Вип. 13 (32) . 2022
    (2022)
    У збірнику наукових праць з галузі фізичної культури та спорту висвітлюються теоретичні та прикладні аспекти фізичного виховання різних груп населення, медико-біологічні проблеми фізичного виховання та фізичної реабілітації, розкриваються закономірності спортивного тренування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Визначення рівня фізичної та функціональної підготовленості дітей старшого дошкільного віку
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Харіна, Діна
    Проведена оцінка фізичного розвитку дітей старшого дошкільного віку. Встановлено, що у дітей показник індексу фізичного розвитку відповідає рівню – вище середнього, показники функціонального стану дітей старшого дошкільного віку відповідають віковій нормі. При визначенні фізичної працездатності у дошкільнят 5-го року життя виявлено середній рівень, а у дітей 6-го року життя - задовільний.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль швидкісно-силових здібностей учнів старшого шкільного віку на уроках фізичної культури
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Смірнов, Ярослав; Коломієць, Віталій; Кульчицька, Ірина
    В статті представлені результати дослідження швидкісно-силових здібностей юнаків 15-16 років. Отримані дані свідчать про недостатній рівень розвитку досліджуваних здібностей, що потребує його корекції.
  • Thumbnail Image
    Item
    Взаємодія закладу дошкільної освіти з родиною, як засіб успішного формування у дошкільників основ здорового способу життя
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Сахнюк, Анжела
    У статті розглядаються питання формування здоров’язбережувальної компетентності батьків з метою виховання фізично здорової дитини. Підкреслюється важливість психолого-педагогічної освіти батьків з метою підвищення їх педагогічної культури та компетентності у питаннях збереження та зміцнення здоров’я дітей. Пропонується випуск закладом дошкільної освіти газет, як однієї з форм роботи з батьками щодо формування здоров’язбережувальної компетентності батьків.
  • Thumbnail Image
    Item
    Корекція фізичної підготовленості студентів непрофільних ЗВО засобами плавання
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Сальников, Олександр; Циганок, Андрій
    Перспективою вирішення проблеми побудови програм занять з фізичного виховання у ЗВО є використання сучасних видів рухової активності.Метою роботи є обґрунтування доцільності застосування у системі фізичного виховання студентів спортивного плавання. Встановлено покращення показників фізичної підготовленості у студентів під впливом занять плаванням. Доведена доцільність застосування новітніх видів рухової активності у системі фізичного виховання студентів непрофільних ЗВО.