Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 6 of 6
  • Thumbnail Image
    Item
    Побудова тренувального процесу кваліфікованих волейболісток на загальнопідготовчому етапі підготовчого періоду
    (ТОВ «Планер», 2018) Щепотіна, Наталя; Shchepotina, Nataliia
    Оптимальні структура та зміст тренувального процесу на загальнопідготовчому етапі є визначальними для наступної ефективної підготовки спортсменів упродовж річного макроциклу. Мета дослідження – вивчити структуру та зміст тренувального процесу кваліфікованих волейболісток на загальнопідготовчому етапі підготовчого періоду першого макроциклу при двохцикловій системі річної підготовки. Для досягнення поставленої мети використовували наступні методи дослідження: теоретичний аналіз наукової літератури, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Результати дослідження. Загальнопідготовчий етап підготовчого періоду першого макроциклу передбачав проведення втягувального та базового розвивального мезоциклів. Характерним для втягувального мезоциклу було переважне використання засобів загальної фізичної підготовки (62,4 %) аеробної спрямованості (77,4 %). Базовий розвивальний мезоцикл, у порівнянні з втягувальним, характеризувався зменшенням частки засобів загальної фізичної підготовки до 30,9 %, збільшенням засобів спеціальної фізичної підготовки та підвідних до 13,6 і 34,2 % відповідно, а також включенням спеціально-підготовчих (5,8 %) і змагальних (15,5 %) засобів. Виявлено також збільшення частки навантажень змішаної й анаеробної спрямованості до 41,4 і 6,8 % відповідно переважно за рахунок зменшення аеробних навантажень до 51,8 %. Висновки. Для забезпечення поступового впрацьовування функціональних систем організму та рухового апарату кваліфікованих волейболісток у втягувальному мезоциклі доцільно використовувати переважно засоби загальної фізичної підготовки аеробної спрямованості. В базовому розвивальному мезоциклі рекомендовано суттєво збільшити частку спеціально-підготовчих, підвідних і змагальних засобів, а також навантажень змішаної й анаеробної спрямованості, порівняно з попереднім мезоциклом. Це сприятиме розвитку спеціальної фізичної і технічної підготовленості волейболісток.
  • Thumbnail Image
    Item
    Побудова передзмагальних мезоциклів спортсменів кмандних ігрових видів спорту на основі модельних тренувальних завдань (на матеріалі волейболу)
    (ТОВ «Планер», 2018) Костюкевич, Віктор; Kostiukevych, Viktor; Щепотіна, Наталя; Shchepotina, Natalia
    Враховуючи необхідність перегляду традиційного підходу до планування підготовки спортсменів на основі лише загальних параметрів тренувального процесу з однієї сторони, та перспективність моделювання структурних утворень річного циклу підготовки для оптимізації тренувального процесу з іншої, ми вирішили докладно зупинитися на моделюванні тренувальних завдань для побудови передзмагального мезоциклу, який завершує підготовку кваліфікованих волейболісток до змагального періоду, а отже й має винятково важливе значення. Мета дослідження – обґрунтувати побудову передзмагального мезоциклу при двохцикловій системі підготовки кваліфікованих волейболісток протягом року на основі модельних тренувальних завдань. Результати. Побудова тренувального процесу кваліфікованих волейболісток на формувальному етапі експерименту передбачала моделювання тренувальних завдань для різних сторін підготовки (загальної та спеціальної фізичної, техніко-тактичної й ігрової), які містили зміст, покрокове виконання вправ, компоненти навантаження. Використовуючи модельні тренувальні завдання як структурну одиницю тренувальних занять, були запропоновані моделі двох підвідних й одного відновлювального мікроциклів, які склали структуру передзмагального мезоциклу підготовчого періоду першого макроциклу підготовки кваліфікованих волейболісток. Побудова тренувального процесу на основі модельних тренувальних завдань стала основою для вивчення співвідношення засобів і навантажень різної спрямованості в передзмагальному мезоциклі кваліфікованих волейболісток на формувальному етапі експерименту. Висновки. Впровадження модельних тренувальних завдань для різних сторін підготовки в тренувальний процес кваліфікованих волейболісток на формувальному етапі експерименту сприяло позитивній зміні показників функціональної і фізичної підготовленості та змагальної діяльності.
  • Thumbnail Image
    Item
    Моделювання структурних утворень тренувального процесу кваліфікованих волейболісток при двоцикловій системі підготовки протягом року (базовий розвивальний мезоцикл першого макроциклу)
    (ТОВ «Планер», 2018) Щепотіна, Наталя; Shchepotina, Natalia
    Стаття присвячена обґрунтуванню побудови базового розвивального мезоциклу при двохцикловій системі підготовки кваліфікованих волейболісток протягом року на основі методів моделювання. Використовуючи модельні тренувальні завдання як структурну одиницю тренувальних занять, були запропоновані моделі двох ударних й одного відновлювального мікроциклів, які склали структуру базового розвивального мезоциклу підготовчого періоду першого макроциклу підготовки кваліфікованих волейболісток.
  • Thumbnail Image
    Item
    Моделювання структурних утворень тренувального процесу кваліфікованих волейболісток при двоцикловій системі підготовки протягом року. (Втягувальний мезоцикл першого макроциклу)
    (ТОВ «Планер», 2017) Щепотіна, Наталя; Щепотина, Наталия; Shchepotina, Natalia
    Стаття присвячена обґрунтуванню побудови втягувального мезоциклу при двоцикловій системі підготовки кваліфікованих волейболісток протягом року на основі методів моделювання. Використовуючи модельні тренувальні завдання як структурну одиницю тренувальних занять, були запропоновані моделі втягувальних мікроциклів, які склали структуру втягувального мезоциклу підготовчого періоду першого макроциклу підготовки кваліфікованих волейболісток
  • Thumbnail Image
    Item
    Дослідження ефективності застосування модельних тренувальних завдань для техніко-тактичної та ігрової підготовки в тренувальному процесі кваліфікованих волейболісток
    (Вінниця: ТОВ "Планер", 2017) Щепотіна, Наталя; Shchepotina, Natalya; Щепотина, Наталя; Пігуляк, Тетяна; Pihulyak, Tetyana; Пигуляк, Татьяна
    Стаття присвячена обґрунтуванню ефективності побудови структурних утворень тренувального процесу кваліфікованих волейболісток у межах річного макроциклу на основі розроблених для різних сторін підготовки модельних тренувальних завдань. Достовірне покращення коефіцієнтів та інтегральної оцінки змагальної діяльності кваліфікованих волейболісток на формувальному етапі експерименту, порівняно з констатувальним, свідчить про ефективність застосування в тренувальному процесі модельних тренувальних завдань для техніко-тактичної та ігрової підготовки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Обґрунтування ефективності впровадження модельних тренувальних завдань для фізичної підготовки кваліфікованих волейболісток
    (ТОВ фірма «Планер», 2017) Щепотіна, Наталя; Щепоткина, Наталья; Shchepotina, Natalia
    Стаття присвячена дослідженню ефективності впровадження модельних тренувальних завдань першого (загальна фізична підготовка) і другого (спеціальна фізична підготовка) блоків у тренувальний процес кваліфікованих волейболісток.