Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 43
  • Thumbnail Image
    Item
    Удосконалення тренувального процесу юних каратистів на етапі попередньої базової підготовки
    (Вінниця : ВДПУ, 2024) Литвинюк, Віктор; Бузовський, Олег
    У статті представлено програму тренувальних занять для впливу на рівень розвитку загальної та спеціальної фізичної підготовленості юних каратистів 9-11 років. Заняття у контрольній групі проходили за існуючою програмою для ДЮСШ. Для експериментальної групи було розроблено програму вибіркового розвитку загальних і спеціальних фізичних якостей на основі моделей тренувальних занять.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості фізичної підготовки спортсенів, що займаються спортивними танцями
    (2024) Шекер, Л.
    У статті розкриваються проблеми спеціальної фізичної підготовки спортсменів-танцюристів. Динамічні, швидкісні рухи, що виконуються з максимальною амплітудою, вимагають підвищених фізичних зусиль, прояву сили, витривалості, гнучкості та координації рухів
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз навчальних програм підготовки лижників різних країн світу
    (Вінниця : Твори, 2023) Буй, Ірина
    Актуальність теми дослідження. У статті проаналізовано особливості побудови тренувального процесу фінської системи підготовки та системи підготовки українських спортсменів. Аналіз навчальної програми показав, що фінська система підготовки лижників має в основі створення клубів, оскільки саме така система організації навчально- тренувального процесу є базовою. Лижний клуб – привабливе та стимулююче середовище для створення міцної основи для захоплення на все життя. Система підготовки лижників розроблена відповідно до рекомендацій Олімпійського комітету Фінляндії. Навчальна програма для дитячо- юнацьких спортивних шкіл України розроблена на основі багаторічного досвіду роботи тренерів і фахівців з зимових олімпійських і неолімпійських видів спорту. Програма підготовки лижників України спрямована на систематизацію навчально- тренувального процесу від груп початкової підготовки до груп вищої спортивної майстерності, забезпечення тренерів-викладачів єдиною структурою планування, системою засобів і методів фізичного виховання. Навчальними програмами передбачене дотримання єдиних принципів підготовки лижників. Методи та засоби підготовки у школах відрізняються. Вимоги передбачені програмами підготовки лижників обох країн – є обов’язковими для всіх клубів та дитячо-юнацьких спортивних шкіл і повинні реалізовуватися відповідно до тренувальних місць, кліматичних умов, матеріально-технічної бази та тому подібне.
  • Thumbnail Image
    Item
    Комплексний контроль фізичної підготовленості кваліфікованих легкоатлетів у річному макроциклі
    (Вінниця : Твори, 2023) Кульчицька, Ірина; Дідик, Тетяна; Адамчук, Вадим; Савостьян, Федір; Поляк, Вадим
    Актуальність теми дослідження. Комплексний контроль фізичної підготовленості спортсменів передбачає точну кількісну оцінку всіх її складових і показників. Вирішення проблеми вдосконалення тренувального процесу кваліфікованих спринтерів на основі комплексної оцінки фізичної підготовленості, різноманітні підходи до її вивчення, різноплановість її аспектів є актуальним напрямом, що вимагає подальшого його вивчення. Мета дослідження – розробити й експериментально перевірити методику комплексного контролю фізичної підготовленості кваліфікованих легкоатлетів-спринтерів у річному циклі підготовки. Матеріал і методи: аналіз, узагальнення та систематизація даних наукової літератури, педагогічні методи досліджень (педагогічне спостереження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент), математичні методи обробки отриманих результатів. Результати дослідження. Використання етапного, оперативного та поточного контролю процесу фізичної підготовки дозволило ефективно вносити корективи в обсяги та інтенсивність тренувальної роботи з метою вдосконалення необхідних показників фізичної підготовленості та наближенні їх значень до модельних для кожного періоду підготовки. В кінці річного циклу підготовки у спортсменів експериментальної групи в бігових тестових вправах приріст показників склав від 2,52 до 10,4%; в стрибкових вправах приріст результатів становив від 2,82 до 4,05%; у вправах на прояв силових здібностей приріст результатів склав від 5 до 5,14%, (p<0,05), а в тесті на прояв гнучкості – 5,71%. Висновки. Аналіз отриманих даних протягом експерименту, свідчить, що запропонована методика контролю фізичної підготовленості легкоатлетів-спринтерів цілком прийнятна для практики, є ефективною та може бути рекомендована до застосування в тренувальному процесі бігунів на короткі дистанції.
  • Thumbnail Image
    Item
    Використання допоміжних засобів тренування в легкій атлетиці.
    (2022) Адамчук, В.; Кульчицька, І.; Овчарук, В.; Овчарук, В.
    Актуальність. Висока конкуренція в легкій атлетиці на міжнародній спортивній арені стимулювала створення фундаментальних праць, в яких розглядаються актуальні проблеми сучасного спорту та впровадження різноманітних досягнень науковотехнічного прогресу у підготовку спортсменів. Але, незважаючи на значну кількість досліджень, присвячених розробці теоретичних і методологічних основ підготовки спортсменів з використанням допоміжних засобів, проблема залишається значною мірою не вирішеною. Мета. Раціонально інтегрувати допоміжні засоби оптимізації та стимулювання відновлювальних процесів після фізичних навантажень шляхом цілеспрямованих впливів на дихальну систему, адаптаційні процеси та функції хребта у спортсменів, які займаються легкою атлетикою. Матеріал і методи дослідження. Дослідження проводилося на базі МДЮСШ №1 м.Вінниці та СДЮСШОР з легкої атлетики м. Вінниці протягом підготовчого періоду 2022 року. Використовувалися такі методи дослідження: аналіз, узагальнення науковометодичної і спеціальної літератури, педагогічний експеримент. Результати. В розглянутих наукових публікаціях виявлена достатня аргументація щодо диференційованого застосування в тренувальному процесі ЕМС, ДЕНС та дозованої тракції хребта. За результатами педагогічного експерименту ми визначили доцільність використання спортсменами, які спеціалізуються в легкій атлетиці, допоміжних засобів тренування залежно від періоду річного циклу та конкретних завдань тренувального процесу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Порівняльний аналіз рівня спеціальної фізичної підготовленості юних футболістів
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Нестеренко, Наталія; Порохнявий, Андрій; Крюковська, Олександра; Nesterenko, Nataliia; Porohnyavyy, Andrew; Kriukovska, Oleksandra
    Вимоги до рівня фізичної підготовленості футболістів постійно ростуть, так як футбол стає більш швидкісно-силових. Збільшується число ігрових епізодів, в яких гравець повинен приймати м'яч в умовах жорсткого опору суперника. Зменшується час для прийняття рішень. Зростає ефективність групових дій в кожному ігровому епізоді. Дії гравців в початковій фазі атаки стають значно важче, так як підвищується число спроб відібрати м'яч саме цій фазі на половині поля суперника. Швидкісна техніка стає основним фактором вирішення ігрових завдань, і особливо завдань завершення атаки в штрафному майданчику суперника. На підставі цього можна зробити висновок, що значення фізичної підготовленості гравців, особливо таких фізичних якостей, як: швидкість реагування і прийняття рішень, швидкість пересування по полю, вибухова сила, координація рухів, дуже велике. Закладати і розвивати ці якості потрібно з дитячого і юнацького віку. Мета дослідження - розробити та експериментально обґрунтувати методику вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості футболістів 14-15 років. Матеріал і методи дослідження. У дослідженні використовувалися такі методи наукового пошуку: аналіз літературних джерел – вивчався стан проблеми та шляхи її розв’язання; педагогічне тестування – визначався рівень спеціальної фізичної та функціональної підготовленості; методи математичної статистики – аналіз результатів дослідження з використанням описової статистики за допомогою програмного забезпечення MSExcel. Результати роботи та ключові висновки. Теоретичний аналіз наукових праць показав, що сьогодні в юнацькому спорті застосовують різні методичні підходи спеціальної фізичної підготовки юних футболістів. Незважаючи на різноманітність науково обґрунтованих підходів до підготовки, які використовуються в навчально-тренувальному процесі юних футболістів, недостатньо розкриті питання щодо розвитку спеціальних фізичних якостей, які забезпечують їх ефективне виконання. Тому вимагає наукового обґрунтування методики вдосконалення спеціальної фізичної підготовленості футболістів на етапі спеціалізованої базової підготовки відповідно до сучасних тенденцій розвитку світового футболу. За результатами тестування спеціальної фізичної підготовленості юних футболістів 14-15 років виявлено, що 15% мають високий рівень, 40 % – середній, 35% – достатній та низький рівень склав 10%. Висновки. У процесі педагогічного експерименту виявлено, що у юних футболістів 14-15 років спостерігається переважно низький рівень за показниками фізичної підготовленості та функціональних можливостей.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретико-методичні основи програмування тренувального процесу легкоатлеток-бар’єристок
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Юнаш, Вікторія; Асаулюк, Інна; Yunash, Victoria; Asaulyuk, Inna
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Програмування навчально-тренувальних занять дзюдоїстів на етапі попередньої базової підготовки
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Паламарчук, Юлія; Бекас, Ольга; Palamarchuk, Yuliia; Bekas, Olha
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Стасюк, Вадим; Щепотіна, Наталя; Стасюк, Іван; Коннов, Станіслав; Kostyukevich, Victor; Stasyuk, Vadym; Shchepotina, Nataliia; Stasyuk, Ivan; Konnov, Stanyslav
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Удосконалення фізичної підготовленості легкоатлетів-спринтерів у річному макроциклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2020) Кульчицька, Ірина; Дідик, Тетяна; Поляк, Вадим; Колос, Олена; Квасниця, Олег; Kulchitskaya, Iryna; Didyk, Tetiana; Polyak, Vadym; Kolos, Olena; Kvasnytsya, Oleg; Кульчицкая, Ирина; Дидык, Татьяна; Поляк, Вадим; Колос, Елена; Квасница, Олег
    Актуальність теми дослідження. У статті розглядається питання удоско-налення швидкісно-силової підготовки легкоатлетів-спринтерів у річному макроциклі. Наголошується на провід-ному значенні цих здібностей в структурі фізичної підготовленості бігунів на короткі дистанції, оскільки аналіз змагальної діяльності найсиль-ніших спринтерів світу підтверджує, що покращення результату пов'язано, в основному, з підвищенням рівня швидкісно-силової підготовки. Мета дослідження – розробка та експериментальна перевірка програми розвитку швидкісно-силових здібностей легко-атлетів-спринтерів на етапі спеціа-лізованої базової підготовки. Матеріал та методи дослідження: аналіз, узагальнення та систематизація даних спеціальної науково-методичної літе-ратури, контент-аналіз інтернет-джерел, педагогічне тестування та експеримент, математико-статистичні методи обробки даних.