Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 29
  • Thumbnail Image
    Item
    Динаміка показників функціональної підготовленості висококваліфікованих хокеїстів на траві в річному макроциклі
    (Вінниця : Твори, 2023) Перепелиця, Олександр; Перепелиця, Максим; Драчук, Андрій; Дусь, Сергій
    Актуальність теми дослідження. Контроль функціональної підготовленості виступає одним з важливих чинників управління підготовкою спортсменів, дає змогу отримувати показники фізіологічного стану гравців і на основі них корегувати планування тренувальних навантажень і засобів відновлення, робити висновки про раціональність побудови структурних утворень тренувального процесу. Мета дослідження – визначити показники функціональної підготовленості висококваліфікованих хокеїстів на траві при різному підході до планування тренувального процесу в річному макроциклі. Методи дослідження: вивчення, аналіз та узагальнення науково- методичної літератури вітчизняних та зарубіжних авторів; педагогічне дослідження (педагогічне спостереження, електронне хронометрування, педагогічне тестування, педагогічний експеримент); медико-біологічні методи (пульсометрія, велоергометрія); методи математичної статистики. Дослідження проводилося на базі команди вищої ліги України з хокею на траві. Результати роботи. Узагальнюючи результати педагогічного експерименту, варто відзначити що порівняння показників на констатуючому і формуючому етапах дослідження виявило достовірні позитивні зміни у показниках функціональної підготовленості. Розроблений підхід до побудови річного тренувального циклу хокеїстів високої кваліфікації забезпечив не тільки високий рівень підготовленості протягом змагальних періодів, але й супроводжувався ефективною реалізацією рухового потенціалу у процесі змагальної діяльності. Ключові висновки. Детально розроблене та науково-обґрунтоване річне планування тренувального процесу висококваліфікованих хокеїстів на траві передбачало оптимальний розподіл навантажень у мікроциклах, мезоциклах, етапах, періодах підготовки, що в кінцевому рахунку й призвело до покращення показників функціонального стану, які на окремих етапах виявилися статистично достовірними.
  • Thumbnail Image
    Item
    Загальні параметри тренувальної роботи висококваліфікованих хокеїстів на траві у змагальному періоді макроциклу
    (Вінниця : Твори, 2023) Коннов, Станіслав
    Актуальність теми дослідження. Основними компонентами тренувального процесу спортсменів командних ігрових видів спорту є засоби тренувальної роботи та навантаження різної спрямованості. Оптимальне їх поєднання обумовлює ефективність побудови тренувального процесу спортсменів на відповідному етапі (періоді) макроциклу. Мета дослідження – визначити величину та спрямованість тренувальних впливів на підготовленість висококваліфікованих хокеїстів на траві у змагальному періоді макроциклу. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел; педагогічне спостереження; хронометраж тренувальної роботи; методи математичної статистики. Організація дослідження. У дослідженні брали участь спортсмени високої кваліфікації (п=24), гравці національної збірної команди України з хокею на траві. Дослідження проводилося у змагальному періоді другого циклу річної підготовки сезону 2021 року. Результати дослідження та висновки. Визначено загальні параметри тренувальної роботи висококваліфікованих хокеїстів на траві у змагальному періоді макроциклу. Встановлено, що загальний обсяг рухової тренувальної роботи у цьому періоді складає 140 год. Співвідношення вправ: загально-підготовчих – 49,5%, спеціально- підготовчих – 12,5%, підвідних – 15,8%, змагальних – 22,2%. Вплив тренувальних навантажень: аеробних – 57,9%, аеробно- анаеробних – 36,5%, анаеробно-алактатних – 2,9%, анаеробно-гліколітичних – 2,7%. Впродовж змагального періоду проводиться 99 тренувальних занять, 5 – контрольних та 20 календарних ігор.
  • Thumbnail Image
    Item
    Місце фізичної підготовки в тренувальному процесі хокеїстів на траві
    (2023) Зіневич, О.; Попов, О.
    Дослідження присвячене вивченню обсягів і співвідношення видів фізичної підготовки в тренувальному процесі юних хокеїстів на траві на етапі попередньої базової підготовки другого року навчання.
  • Thumbnail Image
    Item
    Характеристика навчально-тренувального процесу кваліфікованих хокеїстів на траві в підготовчому періоді макроциклу
    (2023) Забіяка, С.; Ясельна, А.; Фердман, А.
    У статті представлено показники гнучкості юних акробатів на етапі попередньої базової підготовки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Експертна оцінка складників тактичної майстерності кваліфікованих хокеїстів на траві
    (2022) Перепелиця, М.; Перепелиця, О.
    Актуальність. У статті аналізується значущість окремих показників у структурі тактичної діяльності кваліфікованих спортсменів командних ігрових видів спорту. Питання удосконалення змісту та особливостей планування тактичної підготовки кваліфікованих спортсменів у річному тренувальному циклі в хокеї на траві вимагають подальшого обґрунтування на основі вивчення практичного досвіду провідних фахівців, закономірностей гри тощо. Мета дослідження - за допомогою методу експертних оцінок визначити рейтинг складників тактичної майстерності в хокеї на траві. Матеріал і методи дослідження. В опитуванні взяли участь 17 тренерів з хокею на траві України. Застосовувалися такі методи дослідження: аналіз і узагальнення літературних джерел, педагогічне спостереження, анкетування, методи математичної статистики. Результати роботи. На основі проведеного анкетування фахівців – тренерів з хокею на траві виокремлено найбільш значущі характеристики та прикладні тактичні вміння кваліфікованих гравців. Застосування експертного аналізу дало змогу узагальнити думки тренерів щодо рейтингової оцінки складових тактичної майстерності в хокеї а траві. Аналіз результатів анкетування встановив, що фахівці з хокею на траві мали узгоджені погляди щодо рейтингу складників техніко-тактичної майстерності, перше місце в якому посіло розуміння командної тактики та стратегії, а останнє – уміння проявляти індивідуальну майстерність, тим самим підкреслюючи першочерговість злагодженої командної гри. Ключові висновки. З’ясовано, що структура технікотактичної майстерності кваліфікованих хокеїстів може бути визначена окремими складниками, які відповідно до їхньої значущості за оцінками експертів мають свій ранговий коефіцієнт. Отримані результати дають розуміння шляхів подальшого удосконалення системи управління підготовкою спортсменів, зокрема, тактичної та психологічної підготовки.
  • Thumbnail Image
    Item
    Взаємозв’язок показників фізичної, функціональної та технічної підготовленості висококваліфікованих хокеїстів на траві у змагальному періоді макроциклу
    (2022) Костюкевич, В.; Коннов, С.
    Актуальність теми дослідження. У процесі змагальної діяльності спортсмени проявляють три рівні рухової підготовленості – фізичну, функціональну та технічну. Кожен з цих трьох рівнів в певній мірі впливає на результат змагальної діяльності та обумовлює її структуру Передбачається, що аналіз показників підготовленості спортсменів у хокеї на траві в змагальному періоді дозволить підвищити ефективність управлінських впливів у процесі їхньої підготовки. Мета дослідження – визначення та встановлення взаємозалежності показників фізичної, функціональної та технічної підготовленості висококваліфікованих хокеїстів на траві у змагальному періоді макроциклу. Матеріал і методи. У дослідженні брали участь спортсмени високої кваліфікації (п=20), гравці національної збірної команди України з хокею на траві. Спортивна кваліфікація – майстри спорту України. Дослідження проводилося у змагальному періоді макроциклу. Методи дослідження: теоретичний аналіз і узагальнення літературних джерел; педагогічне спостереження; педагогічне тестування; методи математичної статистики. Результати дослідження. Визначені показники фізичної, функціональної та технічної підготовленості висококваліфікованих хокеїстів на траві. Ці показники характеризують рівень спортивної форми хокеїстів у змагальному періоді, на основі них була розроблена графічна модель підготовленості хокеїстів на траві. Ключові висновки. Встановлена кореляційна залежність між показниками швидкісних та швидкісно-силових якостей, швидкісних якостей та швидкісної витривалості, швидкісної та загальної витривалості з функціональною підготовленістю висококваліфікованих хокеїстів на траві.
  • Thumbnail Image
    Item
    Організація навчально-тренувального процесу в системі дитячо-юнацьких спортивних шкіл з хокею на траві
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Коннов, Станіслав; Konnov, Stanislav
    Підготовка спортсменів здійснюється як протягом етапів багаторічного тренування, так і в межах річних тренувальних циклів. У даній статті викладено організаційно-методичні аспекти підготовки юних хокеїстів на траві протягом перших чотирьох етапів багаторічної підготовки. Мета дослідження – розробити організаційно-методичну структуру навчально-тренувального процесу хокеїстів на траві у дитячо-юнацьких спортивних школах. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та документальних матеріалів; опитування; анкетування; метод інтерв’ю; метод експертних оцінок. Учасники дослідження: тренери з хокею на траві, працівники дитячо-юнацьких спортивних шкіл, гравці національної збірної команди України з хокею на траві. Результати дослідження. На основі вивчення нормативно-організаційних документів встановлено, що мінімальний вік дітей для зарахування в дитячо-юнацькі спортивні школи з хокею на траві становить 6 років. В межах спортивних шкіл навчально-тренувальний процес здійснюється протягом чотирьох етапів: початкової підготовки; попередньої базової підготовки; спеціалізованої базової підготовки; підготовки до вищих досягнень. Розроблена організаційно-методична структура навчально-тренувального процесу хокеїстів на траві для дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву.
  • Thumbnail Image
    Item
    Програмування тактичної підготовки висококваліфікованих хокеїстів на траві у річному макроциклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Перепелиця, Максим; Perepelytsia, Maksym
    У статті розглядаються питання можливості програмування тактичної підготовки кваліфікованих хокеїстів на траві в річному макроциклі. Представлений алгоритм програмування засобів різної координаційної складності з тактичної підготовки в різних циклах тренувального процесу. Метою дослідження було теоретико-методичне обґрунтування програмування тактичної підготовки висококваліфікованих хокеїстів на траві в річному макроциклі. Методи дослідження: педагогічне спостереження. Метод програмування. Результати роботи. Експериментальна побудова тактичної підготовки в річному тренувальному циклі хокеїстів високої кваліфікації розроблена на основі комплексного аналізу програм підготовки та відповідала сучасним тенденціям розвитку хокею на траві. Вона базувалася на принципах індивідуалізації, програмування та моделювання тренувального процесу, враховувала особливості календаря змагань і рівень тактичної підготовленості гравців; передбачала збільшення годин на тактичну підготовку за рахунок їх перерозподілу з інших видів; застосування модельних тренувальних завдань, що містять специфічні та неспецифічні засоби, вибірково спрямовані на розвиток тактичних вмінь, найбільш необхідних у певному періоді підготовки з урахуванням всіх компонентів навантаження. Висновки. Представлений підхід до програмування тактичної підготовки кваліфікованих хокеїстів на траві у річному макроциклі був апробований у тренувальному процесі та показав свою ефективність.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль змагальної діяльності команди в хокеї на траві
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Коннов, Станіслав; Kostiukevich, Victor; Konnov, Stanislav
    Контроль та аналіз змагальної діяльності є складовою частиною системи підготовки спортсменів у будь-якому виді спорту. Мета дослідження: розробити методичний підхід щодо контролю та аналізу змагальної діяльності команди в хокеї на траві. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, аналіз відеоматеріалів, методи математичної статистики. Дослідження проводилося на основі спостереження за змагальною діяльністю команд вищої ліги чемпіонату України з хокею на траві. Результати дослідження. Визначені основні складові змагальної діяльності команди в хокеї на траві: високий, середній, низький пресинг; позиційні атаки першого, другого та третього темпу; короткі, середні, довгі швидкі атаки. Розроблена інтегральна оцінка змагальної діяльності хокейної команди, що складається з десяти коефіцієнтів. У фазі відбору м’яча - коефіцієнти прояву високого, середнього, низького пресингу; коефіцієнт ефективності відборів м’яча, коефіцієнт ефективності перехоплень м’яча. У фазі володіння м’ячем – коефіцієнт ефективності проникаючих атак; коефіцієнт ефективності успішних проникаючих атак; коефіцієнт гольових ситуацій, коефіцієнт креативності; коефіцієнт комбінаційності. Висновки. Розроблений методичний підхід щодо контролю змагальної діяльності команди в хокеї на траві дозволяє підвищити ефективність управлінських впливів у процесі підготовки спортсменів у цьому виді спорту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Управління підготовкою кваліфікованих хокеїстів на траві на основі модельних характеристик підготовленості та змагальної діяльності: дипломна робота.
    (Вінницький державний педагогічний ун-т імені Михайла Коцюбинського, 2016) Рева, Іван Олександрович
    З’ясовано, що за модельними показниками змагальної діяльності можна визначити певну структуру техніко-тактичного оснащення гравців різного амплуа. Так, захисники здійснюють найбільшу кількість відборів і перехоплень, також вони часто застосовують передачі, ведення і обведення. Півзахисники, як сполучна ланка між лінією атаки і захисту більше за інші амплуа виконують передачі, зупинки, ведення і обведення. Нападники більше ніж інші гравці націлені на атаку воріт, тому саме вони переважно виконують удари у ворота.