Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Thumbnail Image
    Item
    Комплексний контроль фізичної підготовленості кваліфікованих легкоатлетів у річному макроциклі
    (Вінниця : Твори, 2023) Кульчицька, Ірина; Дідик, Тетяна; Адамчук, Вадим; Савостьян, Федір; Поляк, Вадим
    Актуальність теми дослідження. Комплексний контроль фізичної підготовленості спортсменів передбачає точну кількісну оцінку всіх її складових і показників. Вирішення проблеми вдосконалення тренувального процесу кваліфікованих спринтерів на основі комплексної оцінки фізичної підготовленості, різноманітні підходи до її вивчення, різноплановість її аспектів є актуальним напрямом, що вимагає подальшого його вивчення. Мета дослідження – розробити й експериментально перевірити методику комплексного контролю фізичної підготовленості кваліфікованих легкоатлетів-спринтерів у річному циклі підготовки. Матеріал і методи: аналіз, узагальнення та систематизація даних наукової літератури, педагогічні методи досліджень (педагогічне спостереження, педагогічне тестування, педагогічний експеримент), математичні методи обробки отриманих результатів. Результати дослідження. Використання етапного, оперативного та поточного контролю процесу фізичної підготовки дозволило ефективно вносити корективи в обсяги та інтенсивність тренувальної роботи з метою вдосконалення необхідних показників фізичної підготовленості та наближенні їх значень до модельних для кожного періоду підготовки. В кінці річного циклу підготовки у спортсменів експериментальної групи в бігових тестових вправах приріст показників склав від 2,52 до 10,4%; в стрибкових вправах приріст результатів становив від 2,82 до 4,05%; у вправах на прояв силових здібностей приріст результатів склав від 5 до 5,14%, (p<0,05), а в тесті на прояв гнучкості – 5,71%. Висновки. Аналіз отриманих даних протягом експерименту, свідчить, що запропонована методика контролю фізичної підготовленості легкоатлетів-спринтерів цілком прийнятна для практики, є ефективною та може бути рекомендована до застосування в тренувальному процесі бігунів на короткі дистанції.
  • Thumbnail Image
    Item
    Формування професійних компетентностей майбутнього спортивного педагога в процесі вивчення дисципліни «Спортивно-педагогічне вдосконалення та підвищення спортивної майстерності»
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Кульчицька, Ірина
    Метою дисципліни «Спортивно-педагогічне вдосконалення та підвищення спортивної майстерності» є формування у студентів цілісного уявлення про професійну діяльність фахівців у сфері фізичної культури та спорту, використання теоретичних знань, навичок і вмінь у процесі діяльності майбутнього спортивного педагога.
  • Thumbnail Image
    Item
    Фізична підготовка майбутнього спортивного педагога у ЗВО як складова професійної компетентності фахівця в галузі фізичної культури та спорту
    (Вінниця : Твори, 2023) Кульчицька, Ірина
    Якісна підготовка майбутніх фахівців залишається однією з головних проблем в галузі вищої освіти. Метою підготовки кадрів є розвиток у майбутніх фахівців професійно значущих якостей особистості, їх інтелектуального потенціалу, можливостей, інтересів, нахилів, мотивів і ціннісних настанов [4]. Одне з провідних місця займає і процес фізичної підготовки, який здійснюється в межах вивчення спортивно-педагогічних дисциплін навчального плану.
  • Thumbnail Image
    Item
    Динаміка швидкісно-силових здібностей легкоатлетів-спринтерів в річному макроциклі
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Дорофєєва, Анна; Смірнов, Ярослав; Кульчицька, Ірина
    В статті представлені результати дослідження швидкісно-силових здібностей легкоатлетів-спринтерів в процесі підготовчого періоду річного циклу тренувань. Дані свідчать про необхідність продовження пошуку шляхів оптимізації навчально-тренувального процесу бігунів на короткі дистанції в напрямку удосконалення швидкісно-силової підготовки спортсменів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль швидкісно-силових здібностей учнів старшого шкільного віку на уроках фізичної культури
    (Вінниця : ВДПУ, 2022) Смірнов, Ярослав; Коломієць, Віталій; Кульчицька, Ірина
    В статті представлені результати дослідження швидкісно-силових здібностей юнаків 15-16 років. Отримані дані свідчать про недостатній рівень розвитку досліджуваних здібностей, що потребує його корекції.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості планування річного макроциклу в пауерліфтингу
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Драчук, Сергій; Дідик, Тетяна; Кульчицька, Ірина; Черниш, Михайло; Drachuk, Sergey; Didyk, Tatiana; Kulchitskaya, Irina; Chernysh, Mikhail
    Проблема раціональної побудови річного макроциклу підготовки пауерліфтерів на сьогодні є однією з важливих, зважаючи на те, що атлети, які постійно конкурують один з одним на змаганнях, за усіма сторонами підготовленості знаходяться приблизно на одному рівні. Мета роботи – проаналізувати відмінності річного планування спортивної підготовки в пауерліфтингу в умовах професіоналізації та глобалізації сучасного спорту. Методи дослідження: аналіз літературних джерел та інформації з сайтів або контент-аналіз інтернет-джерел мережі Інтернет, систематизація та узагальнення наукового матеріалу. Результати дослідження. Будова річного плану тісно пов’язана із становленням спортивної форми пауерліфтерів. Структура річного циклу передбачає наявність програм мезоциклів, в яких важливими, взаємопов’язаними компонентами є засоби загальної та спеціальної фізичної підготовки. Співвідношення цих засобів підпорядковується періоду підготовки, кваліфікації спортсмена та його ваговій категорії. У місячний план підготовки включають і таку величину навантаження, як кількість підйомів штанги (КПШ). Особливу увагу звертають на показник інтенсивності навантаження під час долання обтяжень вагою 90 % від максимуму і більше. Висновки. Ефективність підготовки атлетів у пауерліфтингу залежить від раціонального планування тренувань річного макроциклу. Методичною основою планування виступає теорія періодизації. Динаміка фізичних навантажень в різних структурних утвореннях річного макроциклу може бути достатньо варіативною. При цьому враховують кількість підйомів штанги вагою 90 % від максимальних зусиль і більше, розподіл КПШ відповідно із зонам інтенсивності, середньомісячну тренувальну вагу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Спортивна орієнтація в легкій атлетиці
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Яковлів, Володимир; Дідик, Тетяна; Кульчицька, Ірина; Поляк, Вадим; Лисюк, Сергій; Yakovlev, Volodymyr; Didyk, Tetiana; Kulchitskaya, Irina; Polyak, Vadym; Lysiuk, Serhii
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Підвищення мотивації до занять руховою активністю студентів на основі використання фітнес-додатків
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Дяченко, Анна; Кульчицька, Ірина; Антонюк, Андрій; Diachenko, Anna; Kulchytska, Irina; Antoniuk, Andrii
    Актуальність теми дослідження. Останніми десятиліттями люди частіше стали замислюватися про своє здоров'я і заняття різними видами рухової активності. На сьогоднішній день цьому сприяє велика кількість мобільних додатків для фітнесу та бігу, які популярні серед широкого кола користувачів. Вони дозволяють контролювати активність, вагу, спалювання калорій, вносять ігрові та змагальні моменти в процес тренування. Додатки дають змогу дотримуватися режиму тренувань, нагадують про цілі і спонукають дотримуватися їх, перетворюють звичайні заняття в змагання. Можливість змагатися один з одним в умовах самостійних тренувань значно підвищує результативність. Мета дослідження – дослідження впливу використання фітнес-додатків на підвищення мотивації та рівня рухової активності студентів. Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження використовувалися наступні методи: аналіз науково - методичної літератури та інтернет ресурсів, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент та анкетне опитування. Результати дослідження. В статті проаналізовано використання фітнес-додатків для підвищення мотивації до занять фізичними вправами студентської молоді. В ході дослідження застосовувались додатки для контролю активності (кількості кроків) студентів. Також проведено анкетування з метою отримання результатів про застосування фітнес-додатків. Висновки. Більшість існуючих мобільних додатків сприяють активізації механізмів мотивації - саморозвитку та самовдосконаленню. У сучасному світі практично всі студенти користуються мобільними гаджетами в повсякденному житті і навчальній сфері діяльності. Багато з них використовують в оздоровчих цілях, оскільки вважається, що додатки для занять фізичними вправами є досить ефективним інструментом підтримки гарної фізичної форми.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості вивчення дисципліни «Теорія і методика викладання легкої атлетики» із використанням дистанційних технологій навчання
    (Вінниця: ВДПУ, 2021) Кульчицька, Ірина
    На сучасному етапі розвитку науки особливо відчутні потреби вдосконалення педагогічної освіти, з огляду на швидкозмінне поле різнопланових потреб навчально-виховної діяльності в сучасній школі. З огляду на це, зміст дисципліни «Теорія і методика викладання легкої атлетики» потребує постійного доповнення та удосконалення у відповідності до сучасних вимог підготовки фахівців у галузі фізичної культури та спорту.