Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 10 of 46
  • Thumbnail Image
    Item
    Концепція програмування тренувального процесу спортсменів (на прикладі хокею на траві)
    (Вінниця : Твори, 2023) Костюкевич, Віктор; Дорошенко, Едуард; Сушко, Руслана; Мітова, Олена
    Сучасна система підготовки спортсменів обумовлена розробкою та впровадженням у тренувальний процес нових технологій, на основі яких здійснюються цілеспрямовані тренувальні впливи. Мета дослідження – на основі системного аналізу розробити концептуальні положення програмування тренувального процесу спортсменів у річному макроциклі. Методи дослідження: аналіз і узагальнення літературних джерел і даних Internet, гіпотеза та припущення, історичний метод, системний підхід. Результати дослідження та висновки. На основі теоретичних методів дослідження розроблено концепцію програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі. Концепція обумовлена: календарем змагань, цільовими установками, фазовістю розвитку спортивної форми. Відповідно до цього розробляються програми структурних утворень тренувального процесу. Розробка цих програм обумовлюється компонентами тренувальних впливів, що дозволяє цілеспрямовано формувати термінові, відставлені та кумулятивні тренувальні ефекти. Програми структурних утворень тренувального процесу розробляються в ієрархічній послідовності – від окремих тренувальних завдань до макроциклу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Комплексна оцінка підготовленості спортсменів
    (Вінниця : Твори, 2023) Костюкевич, Віктор; Межвинський, Артем; Головащенко, Роман
    Актуальність теми дослідження. Змагальна діяльність у будь-якому виді спорту характеризується проявом, як різних фізичних якостей, так і функціональної підготовленості спортсменів. Тому, ефективні управлінські впливи мають здійснюватися на основі комплексної оцінки їх підготовленості та змагальної діяльності. Мета дослідження  розробити методику комплексної оцінки підготовленості та змагальної діяльності спортсменів. Матеріал і методи. У дослідженні брали участь 36 кваліфікованих футболістів віком 18-23 роки. Дослідження проводилося у другому циклі двохциклової підготовки кваліфікованих футболістів сезону 2022 року. Методи дослідження: теоретичний аналіз літературних джерел, педагогічне спостереження, тестування, відеозйомка змагальної діяльності, методи математичної статистики. Результати дослідження та висновки. Визначена методика комплексної оцінки підготовленості та змагальної діяльності кваліфікованих футболістів. Розроблена десятибальна шкала комплексної оцінки підготовленості та змагальної діяльності кваліфікованих футболістів за таким алгоритмом: тестування – визначення середнього арифметичного та статистичного відхилення – за правилом трьох сигм визначення розмаху – бальна оцінка кожного показника – комплексна оцінка підготовленості спортсмена.
  • Thumbnail Image
    Item
    Аналіз методів дослідження проблеми щодо формування моделей здорового способу життя студентської молоді
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Мельничук, Анастасія; Чхань, Аліна; Kostyukevich, Victor; Melnychuk, Anastasiia; Chkhan, Alina
    У статті подана характеристика методів дослідження компонентного складу тіла та режиму рухової активності студентів. Мета - здійснити системний аналіз методів дослідження щодо формування моделей здорового способу життя студентської молоді. Матеріал і методи. Аналітичний аспект дослідження здійснювався на основі літературних джерел та інтернет даних. Підґрунтям методичних аспектів дослідження слугували протоколи вимірювання та результати анкетування студентів у науковій лабораторії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Результати дослідження. На основі попередніх досліджень розроблена узагальнена модель здорового способу життя студентської молоді, що складається з трьох рівнів - діагностичного, реалізаційного, контрольного. Здійснена характеристика найбільш адекватних методів дослідження відповідно до зазначеної проблеми. Висновки. Встановлено, що найбільш адекватними методами дослідження компонентного складу тіла та рухового режиму студентів можуть бути метод біоелектричного імпедансу та метод анкетування.
  • Thumbnail Image
    Item
    Моделирование в процессе подготовки спортсменов
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Коннов, Станіслав; Гудима, Степан; Перепелица, Олександр; Полищук, Володимир; Kostiukevych, Victor; Konnov, Stanyslav; Gudyma, Stepan; Perepelitsya, Oleksandr; Polishchuk, Volodymyr
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретико-методичні підходи щодо програмування тренувального процесу спортсменів у макроциклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Стасюк, Вадим; Щепотіна, Наталя; Стасюк, Іван; Коннов, Станіслав; Kostyukevich, Victor; Stasyuk, Vadym; Shchepotina, Nataliia; Stasyuk, Ivan; Konnov, Stanyslav
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Динаміка показників фізичної та функціональної підготовленості кваліфікованих футболістів упродовж підготовчого періоду
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Перепелиця, Олександр; Гудима, Степан; Межвинський, Артем; Kostyukevich, Victor; Perepelicya, Alexander; Hudyma, Stepan; Mezhvinsky, Artem
    Анотація. У підготовчому періоді тренувального процесу спортсменів командних ігрових видів спорту закладаються основи базової фізичної та функціональної підготовленості. Мета дослідження – визначити динаміку рівня фізичної та функціональної підготовленості кваліфікованих футболістів упродовж утягувального, базового розвивального, базового контрольно-підготовчого та передзмагального мезоциклів підготовчого макроциклу. Матеріал і методи. У дослідженні брали участь 26 кваліфікованих футболістів. Середній вік 19,6±1,9 років. Дослідження проводилося протягом 90 днів підготовчого періоду тренувального макроциклу. Методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення літературних даних; педагогічне спостереження; тестування; методи математичної статистики. Результати дослідження та висновки. Визначена структура підготовчого періоду, що складалася з утягувального (20 днів), базового розвивального (21 день), базового контрольно-підготовчого (28 днів), передзмагального (21 день) мезоциклів. Упродовж підготовчого періоду відбулися позитивні зміни у показниках прояву: швидкісних якостей на 1,6 % (р0,05); швидкісно-силових якостей на 4,8% (р0,05); швидкісної витривалості на 3,6% (р0,05); загальної витривалості на 3,4% (р0,05). Рівень функціональної підготовленості гравців протягом підготовчого періоду збільшився за показниками МСКабс на 4,1% (р0,05), МСКвідн - на 5,2% (р0,05). Перспектива подальших досліджень буде обумовлена визначенням динаміки фізичної та функціональної підготовленості кваліфікованих футболістів упродовж тренувального макроциклу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Контроль змагальної діяльності команди в хокеї на траві
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Коннов, Станіслав; Kostiukevich, Victor; Konnov, Stanislav
    Контроль та аналіз змагальної діяльності є складовою частиною системи підготовки спортсменів у будь-якому виді спорту. Мета дослідження: розробити методичний підхід щодо контролю та аналізу змагальної діяльності команди в хокеї на траві. Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, аналіз відеоматеріалів, методи математичної статистики. Дослідження проводилося на основі спостереження за змагальною діяльністю команд вищої ліги чемпіонату України з хокею на траві. Результати дослідження. Визначені основні складові змагальної діяльності команди в хокеї на траві: високий, середній, низький пресинг; позиційні атаки першого, другого та третього темпу; короткі, середні, довгі швидкі атаки. Розроблена інтегральна оцінка змагальної діяльності хокейної команди, що складається з десяти коефіцієнтів. У фазі відбору м’яча - коефіцієнти прояву високого, середнього, низького пресингу; коефіцієнт ефективності відборів м’яча, коефіцієнт ефективності перехоплень м’яча. У фазі володіння м’ячем – коефіцієнт ефективності проникаючих атак; коефіцієнт ефективності успішних проникаючих атак; коефіцієнт гольових ситуацій, коефіцієнт креативності; коефіцієнт комбінаційності. Висновки. Розроблений методичний підхід щодо контролю змагальної діяльності команди в хокеї на траві дозволяє підвищити ефективність управлінських впливів у процесі підготовки спортсменів у цьому виді спорту.
  • Thumbnail Image
    Item
    Индекс Кетле как один из критериев коррекции тренировочного процесса в хоккее на траве
    (ТОВ "ТВОРИ", 2020) Костюкевич, Виктор; Коннов, Станислав; Kostiukevych, Vyktor; Konnov, Stanyslav; Костюкевич, Віктор; Коннов, Станіслав
    Введение и цель. Целенаправленное управление подготовкой спортсменов в каком-либо виде спорта базируется на трёх составляющих базовой модели спортсмена – спортивных возможностей, подготовленности и соревновательной деятельности. Целью данного исследования является определение Индекса Кетле в игроков высокой квалификации на различных этапах тренировочного макроцикла в хоккее на траве. Материал и методы. В исследовании брали участие игроки мужской и женской национальных сборных команд Украины по хоккею на траве. Спортивная квалификация – мастер спорта, мастер спорта Украины международного класса. Средний возраст хоккеистов – 26,3±3,25 лет, хоккеисток – 24,9±4,28 лет. Методы исследование: теоретический анализ научно-методической литературы, педагогические наблюдение, метод биоэлектрического импеданса, метод математической статистики. Результаты и выводы. Определена динамика показателей Индекса Кетле (ИК) для игроков мужской и женской национальных сборных команд Украины на протяжении основных этапов подготовки в годичном макроцикле. Для хоккеистов этот показатель колеблется от 431,5 г·см-1 (втягивающий мезоцикл обще подготовительного этапа) до 415,4 г·см-1 (соревновательный этап). Разница составила – 16,1 г·см-1 (3,7 %). Подобное снижение показателя ИК за этот же тренировочный цикл наблюдается в хоккеисток от 366,6 до 348,5 г·см-1 (18,1 г·см-1; 4,9 %). Таким образом, показатель ИК является информативным в отношении уровня подготовленности спортсменом высокой квалификации.
  • Item
    Організаційно-методичні аспекти розробки навчальних програм підготовки футболістів у дитячо-юнацьких спортивних школах, спеціалізованих дитячо-юнацьких школах олімпійського резерву
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Костюкевич, Віктор; Костюкевич, Виктор; Kostyukevich, Vyktor
    У посібнику і викладено структуру і зміст багаторічної підготовки юних футболістів у футбольних школах. Розглянуті питання організаційно-методичної структури навчально-тренувального процесу, характеристики етапів багаторічної підготовки юних футболістів, планування підготовки, організації та методики відбору, теоретичної та психологічної підготовки, комплексного контролю рівня підготовленості юних футболістів, інструкторської та суддівської практики, організації медико-біологічного, наукового та матеріально-технічного забезпечення роботи футбольних шкіл. Посібник призначений для тренерів і спеціалістів футбольних шкіл, а також для студентів і викладачів закладів вищої освіти фізкультурно-спортивного профілю.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теорія і методика тренування спортсменів високої кваліфікації
    (ВДПУ, 2020) Костюкевич, Віктор; Щепотіна, Наталя