Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 3 of 3
  • Thumbnail Image
    Item
    Сучасні підходи до програмування занять оздоровчим фітнесом для осіб зрілого віку
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Альошина, Алла; Романюк, Валентина; Петрович, Вікторія; Бичук, Олександр
    Актуальність теми дослідження. Наразі головною метою держави є забезпечення умов для досягнення максимальних термінів природної тривалості життя, високої якості духовного та фізичного здоров’я. Найбільш продуктивним віком у житті людини є зрілий вік. У сучасних умовах глобальних перетворень і кардинальних соціальних змін здоров'я осіб зрілого віку є важливим ресурсом українського суспільства. Одним із шляхів підвищення ефективності занять оздоровчим фітнесом є програмування профілактико-оздоровчих занять. Нині існує велика кількість наукових досліджень, в яких обґрунтовано засади програмування у процесі профілактико-оздоровчих занять. Мета статті полягає у вивчені сучасних підходів щодо програмування занять оздоровчим фітнесом для осіб зрілого віку. Методи. Теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури. Результати роботи. Оздоровчий фітнес служить дієвим засобом профілактики найбільш поширених у наш час хвороб – атеросклерозу, гіпертонії, ішемічній хвороби серця, порушення постави з ураженням кістково-м’язового апарату, а також ефективним засобом попередження інсульту й інфаркту міокарда. Однак неадекватні за обсягом і інтенсивністю вправи, що перевищують функціональні можливості організму, нерідко призводять до негативних наслідків, а в ряді випадків – і до незворотних змін. Це відбувається при незнанні або ігноруванні основних принципів використання програмування фізкультурно-оздоровчих занять. Перспективи подальших досліджень бачимо у програмуванні занять оздоровчим фітнесом із чоловіками другого періоду зрілого віку з різним станом біомеханіки постави та фізичної підготовленості.
  • Thumbnail Image
    Item
    Зміст засобів підготовки легкоатлеток-бар’єристок на етапі спеціалізованої-базової підготовки в річному циклі
    (ТОВ "ТВОРИ", 2020) Турлюк, Вікторія; Асаулюк, Інна; Дмитренко, Світлана; Юнаш, Вадим; Турлюк, Юлія; Ковальчук, Андрій; Turlyuk, Viktoria; Asaulyuk, Inna; Dmitrenko, Svitlana; Yunash, Vadim; Turlyuk, Julia; Kovalchuk, Andrey; Турлюк, Виктория; Асаулюк, Инна; Дмитренко, Светлана; Юнаш, Вадим; Турлюк, Юлия; Ковальчук, Андрей
    Актуальність теми дослідження. Ефективність побудови навчально-тренувального процесу легкоатлеток-бар’єристок вимагає від тренерів неабиякої теоретичної підготовле-ності, розуміння структури макро-циклу, вміння урізноманітнити тренувальний процес креативними сучасними методами та засобами. Запорукою високих результатів на дистанції 400 м з бар’єрами є програмування тренувального процесу та розподіл засобів підготовки протягом макроциклу з урахуванням структури календаря змагань. Мета дослідження – науково обґрунтувати зміст фізичної підготовки легко-атлеток-бар’єристок у річному циклі на етапі спеціалізованої базової підготовки. Методи дослідження. У роботі використано аналіз фахової науково-методичної літератури, педа-гогічні методи дослідження, методи математичної статистики.
  • Thumbnail Image
    Item
    Особливості використання програмування в навчальному процесі бар’єристок
    (ТОВ «Планер», 2018) Турлюк, Вікторія; Turliuk, Viktoriia; Асаулюк, Інна; Asauliuk, Inna
    У статті обґрунтовуються основні положення програмування навчально-тренувального процесу бар’єристок. Виявлено, що основою програмування є програмно-цільовий підхід з врахуванням змісту, обcягу, величини навантаження та організації занять з вирішенням основних завдань підготовки спортсмена (задану величину приросту спортивного результату, відповідні зміни в техніко-тактичній підготовленості спортсменок та об’єктивно необхідні для цього зрушення в рівні спеціальної фізичної підготовленості спортсменок-бар’єристок). Визначено головні компоненти провідних завдань та алгоритм програмування тренувального процесу. З’ясовано, що зміст програмування включає сучасні форми планування навчально-тренувального процесу, системи змагань і відновлення в рамках певного етапу підготовки з відповідними закономірностями і специфічними принципами. Різновидами таких закономірностей є закономірності: адаптації організму, морфофункціональні особливості, взаємозв’язку стану спортсмена та тренувального навантаження, становлення спортивно-технічного майстерності. Описано технологію програмування системи підготовки спортсменок-бар’єристок, яка ґрунтується на специфічних особливостях побудови навчально-тренувального процесу, що визначають раціональні форми застосування тренувальних навантажень. Виявлено чинники, які будуть визначальними для ефективного використання програм у процесі підготовки бар’єристок. З’ясовано, що у безперервному процесі взаємодії тренера і спортсмена програмування є ланкою, що забезпечує не лише обмін вербальною та моторною інформацією, а й управління активною діяльністю спортсмена. Аналіз наукових досліджень показав, що існують певні теоретико-методичні аспекти програмування тренувального процесу, такі як ієрархічна структура, цільові установки, загальні та спеціальні принципи підготовки, алгоритм у побудові навчально-тренувального процесу, контроль на кожному з етапів, планування співвідношення ЗФП до СФП.