Факультет фізичного виховання і спорту

Permanent URI for this communityhttps://library.vspu.net/items/32798286-0ff5-427c-87ee-42fdfd7e6aa9

Browse

Search Results

Now showing 1 - 9 of 9
  • Thumbnail Image
    Item
    Стан біомеханіки постави людини, як критерій диференціації занять у процесі фізкультурно-спортивної реабілітації
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Носова, Наталія; Демьохін, Дмитро; Покропивний, Олександр; Маринчук, Петро
    Актуальність теми дослідження. Соматичне здоров’я нації – нині доволі усталена наукова теза,, проте її підтримка та розвиток потребує подальшого різновекторного вивчення та наукового осмислення.. Здоров'я є найважливішою складовою економічної безпеки та загального благополуччя жінок. Проблема збереження здоров'я жінок зрілого віку належить до глобальних. На особливу увагу заслуговує зниження рівня здоров'я, рухової активності жінок у віці 30-50 років. Вікові зміни у роботі функціональних систем організму ведуть до зростання хронічних захворювань, зниження рівня стану моторики. Мета статті полягає у вивчені стану біомеханіки постави людини, як критерію диференціації занять в процесі фізкультурно-спортивної реабілітації. Методи. Теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури. Результати роботи. Ідея диференційованого підходу до фізичного виховання осіб різного віку та статі існувала в більшості освітніх і оздоровчих систем минулого. Слід наголосити, що упродовж останніх років науковим співтовариством накопичено значний досвід із особливостей диференціації у процесі фізичного виховання. Біль у спині при порушеннях постави є серйозною проблемою сучасної людини, її поширеність серед жінок висока – 30-70%, це пов'язано насамперед із статодинамічним режимом. Трансформація новітніх наукових ідей у стратегію оздоровлення осіб зрілого віку вимагає розроблення й упровадження ефективних новаторських технологій. На сьогодні найпопулярнішими й ефективнішими засобами корекції порушень біомеханіки постави жінок другого періоду зрілого віку визнано заняття із застосуванням засобів фізкультурно-спортивної реабілітації. На нашу думку, як критерій диференціації занять у процесі фізкультурно-спортивної реабілітації жінок 35-40 років доцільно використовувати показники рівня стану біогеометричного профілю постави.
  • Thumbnail Image
    Item
    Сучасний стан постави осіб зрілого віку, як передумова розробки профілактико-оздоровчих занять
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Афанасьєв, Сергій; Козловська, Світлана; Маринчук, Петро
    Актуальність теми дослідження. У ході історичного розвитку формуються різноманітні ідеали компонентів просторової організації тіла людини, і кожен суспільний лад робив свій внесок у систему поглядів щодо її канонів. Канон (канонізовані знання) – наукові парадигми, світоглядне кредо, набір базових текстів, із яких складаються концепт предмета й система традиційних знань. Симетричність відношень біокінематичних пар людського тіла для максимальної стійкості всього організму повинна, на нашу думку, відповідати відношенню гармонії «золотому перерізу». Численні дослідження, проведені за останні роки, засвідчують: масовий характер функціональних порушень опорно-рухового апарату, у тому числі серед жінок другого зрілого віку, – порушення постави в сагітальній площині зі збільшенням і зменшенням фізіологічних вигинів хребетного стовпа, сколіотична постава, порушення опорно ресорних властивостей стопи – одна з найбільш злободенних проблем сучасного суспільства. Мета статті полягає у вивчені стану постави осіб зрілого віку, як передумови розробки профілактико-оздоровчих занять. Методи. Теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури. Результати роботи. Аналіз результатів досліджень, наявних в доступній нам науковій літературі свідчить, що збереження здоров’я осіб зрілого віку має величезне значення, оскільки саме ця категорія населення має найбільший трудовий і життєвий досвід. Дослідження багатьох авторів свідчать про загрозливу тенденцію до зниження стану здоров'я осіб зрілого віку. На сьогодні в Україні найбільш поширеними серед жінок другого зрілого віку є захворювання серцево-судинної, дихальної, нервової систем і опорно рухового апарату, в лікуванні та профілактиці яких значну роль відводять фізичним вправам. Проблема побудови програми профілактично-оздоровчих занять для жінок 36-40 років з різними типами та рівнем стану постави з використанням засобів оздоровчого фітнесу, для підвищення їх здоров’язберігаючої спрямованості, на наш погляд обумовлює доцільність наступних наших дослідження.
  • Thumbnail Image
    Item
    Використання комп'ютерно-інформаційних технологій у навчально-тренувальному процесі борців
    (Вінниця : ВДПУ, 2023) Асаулюк, Інна; Антонюк, Андрій; Яковлів, Володимир; Ковальчук, Андрій; Хоронжевський, Леонід
    Актуальність теми дослідження. На сьогоднішній день спостерігається швидке зростання світового рівня спортивної майстерності в боротьбі, її зростаюча динамічність вимагають пильної уваги до вдосконалення всіх сторін підготовки, від яких залежить спортивний результат. Незважаючи на значні успіхи теорії та методики вільної боротьби, на сьогодні ще далеко не вичерпані всі можливі резерви підготовки борців. Встановлено, що основне місце у реалізації стратегії розвитку системи підготовки висококваліфікованих борців приділяється швидкому впровадженню в систему підготовки нових технічних та інформаційних рішень: нового спортивного інвентарю й обладнання, високотехнологічної модернізації місць проведення змагань і тренувань, комп'ютерних, інформаційних і мультимедійних технологій. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати застосування комп’ютерних технологій і програм у навчально-тренувальному процесі борців. Методи дослідження. Для досягнення мети дослідження використовувалися такі методи дослідження, як аналіз, систематизація та узагальнення науково-методичної літератури та даних мережі Internet. Результати дослідження. У статті розглянуто деякі інформаційні тематичні комплекси, комп’ютерні технології та мультимедійні інформаційно-методичні системи, розроблені для навчально- тренувального процесу борців вільного стилю. Визначено, що основними перевагами комп'ютерних технологій навчання є наочність, інтерактивність, можливість використання комбінованих форм подання інформації та реалізація самостійного навчання, що в кінцевому підсумку позначається на швидкості та якості засвоєння матеріалу. Також у дослідженні визначено принципи створення інтерактивних навчальних програм. Висновки. Використання інформаційних технологій дозволить створювати та реалізовувати у вигляді комп'ютерних програм ефективне середовище навчання техніки, створить необхідні умови для опанування теоретичного та практичного матеріалу.
  • Thumbnail Image
    Item
    Застосування мультимедіа інформаційних технологій у практиці спорту та фізичному вихованні
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Альошина, Алла; Колос, Микола; Бичук, Ігор
    Актуальність теми дослідження. Фахівці у численних сучасних публікаціях постійно вказують на необхідність модернізації існуючої системи підготовки спортсменів на основі застосування мультимедіа інформаційних технологій. Мета дослідження: з’ясувати стан розробленості проблеми використання технологій мультимедіа у практиці спорту та фізичного виховання та розробити мультимедіа інформаційно-методичні системи, що сприятимуть посиленню ефективності процесу фізичного виховання студентської молоді. Методи. Для досягнення поставленої мети послуговувалися аналізом спеціальної літератури. Результати дослідження. Сучасні інформаційні технології у практиці спортивної підготовки можуть здійснюватися у наступних трьох напрямках: як проникаюча технологія – застосування комп'ютерних технологій з окремих тем, розділів при поясненні теоретичних завдань; як основна, визначальна, найбільш значуща з використовуваних у цій технології частин; як монотехнологія – коли управління навчально-тренувальним процесом, включаючи діагностику та моніторинг, спираються на застосування інформаційних технологій. Розробка та реалізація ідеології та політики збереження здоров’я населення, як головної складової частини національного багатства, подолання кризової демографічної ситуації за рахунок підвищення якості життя, здоров’я й довголіття людей повинна бути покладена в основу діяльності всіх державних органів влади, як ключової стратегії для розв’язання проблем національного розвитку безпеки України та подальшого ефективного соціально-економічного розвитку країни. На сьогодні велику кількість наукових досліджень присвячено питанням розробки й апробації сучасних інформаційних технологій у процес фізичного виховання студентської молоді. Ключові висновки. У роботі ми використовували нелінійне представлення інформаційно-методичної системи «Гармонія тіла» та «Пазли здоров’я», додатки яких основуються на технологіях гіпертексту, у яких окремі елементи інформації постачаються статичними чи динамічними зв’язками – посиланнями, що дають змогу переходити на інші додатки чи елементи цього додатка. Використання інформаційних мультимедіа технологій значно розширює діапазон дидактичних можливостей викладачів і тих, хто займається керуванням процесу фізичного виховання у ЗВО.
  • Thumbnail Image
    Item
    Сучасні підходи до програмування занять оздоровчим фітнесом для осіб зрілого віку
    (Вінниця : Твори, 2023) Асаулюк, Інна; Альошина, Алла; Романюк, Валентина; Петрович, Вікторія; Бичук, Олександр
    Актуальність теми дослідження. Наразі головною метою держави є забезпечення умов для досягнення максимальних термінів природної тривалості життя, високої якості духовного та фізичного здоров’я. Найбільш продуктивним віком у житті людини є зрілий вік. У сучасних умовах глобальних перетворень і кардинальних соціальних змін здоров'я осіб зрілого віку є важливим ресурсом українського суспільства. Одним із шляхів підвищення ефективності занять оздоровчим фітнесом є програмування профілактико-оздоровчих занять. Нині існує велика кількість наукових досліджень, в яких обґрунтовано засади програмування у процесі профілактико-оздоровчих занять. Мета статті полягає у вивчені сучасних підходів щодо програмування занять оздоровчим фітнесом для осіб зрілого віку. Методи. Теоретичний аналіз спеціальної науково-методичної літератури. Результати роботи. Оздоровчий фітнес служить дієвим засобом профілактики найбільш поширених у наш час хвороб – атеросклерозу, гіпертонії, ішемічній хвороби серця, порушення постави з ураженням кістково-м’язового апарату, а також ефективним засобом попередження інсульту й інфаркту міокарда. Однак неадекватні за обсягом і інтенсивністю вправи, що перевищують функціональні можливості організму, нерідко призводять до негативних наслідків, а в ряді випадків – і до незворотних змін. Це відбувається при незнанні або ігноруванні основних принципів використання програмування фізкультурно-оздоровчих занять. Перспективи подальших досліджень бачимо у програмуванні занять оздоровчим фітнесом із чоловіками другого періоду зрілого віку з різним станом біомеханіки постави та фізичної підготовленості.
  • Thumbnail Image
    Item
    Теоретико-методичні основи програмування тренувального процесу легкоатлеток-бар’єристок
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Юнаш, Вікторія; Асаулюк, Інна; Yunash, Victoria; Asaulyuk, Inna
    Колективну монографію присвячено актуальним проблемам програмування тренувального процесу спортсменів в різних струткурних утвореннях, моделювання та побудови моделей в різних видах спорту, питанням підготовленості та відновлення спортсменів, управлінню та контролю в процесі багаторічного вдосконалення. Кожний розділ монографії побудовано як самостійні частини, проте вони є взаємозалежні та створюють систему знань про управління, програмування, моделювання в спорті. Для студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти з фізичного виховання і спорту, факультетів фізичного виховання, тренерів, спортсменів, фахівців та науковців.
  • Thumbnail Image
    Item
    Взаємодія закладів загальної середньої освіти та сім’ї в аспекті організації фізичного виховання
    (ТОВ "ТВОРИ", 2021) Асаулюк, Інна; Asaulyuk, Inna
    Актуальність теми дослідження. Роль сім’ї у фізичному вихованні дітей, як відомо, велика та відповідальна. Тому батьки зобов’язані опікуватися фізичним розвитком і зміцненням здоров’я дітей, підтриманням здорового способу життя, правильною організацією розпорядку дня, заняттям спортом, загартовуванням організму. Мета дослідження - проаналізувати виховний потенціал сучасної сім’ї в аспекті її ефективної взаємодії із закладами загальної середньої освіти у процесі організації фізичного виховання. Методи дослідження - огляд і аналіз літературних джерел, анкетування, методи статистичної обробки даних. Результати дослідження. Співпраця сім’ї та закладів загальної середньої освіти, за умов її ефективної організації, може стати суттєвим важелем активізації залучення дітей до занять фізичною культурою і спортом. Зауважено, що більшість батьків позитивно ставиться до співпраці сім’ї та закладів загальної середньої освіти у фізичному вихованні дітей, але здебільшого не має необхідного рівня знань з організації фізичного виховання і навичок покращення здоров’я й рівня фізичної підготовленості дітей. У сім’ї фізичне виховання дітей забезпечують підтриманням здорового способу життя, правильною організацією розпорядку дня, заняттями спортом, загартовуванням організму. Добір методів виховання залежить від педагогічної культури сім’ї, її цінностей, мети виховання, ролі у формуванні особистості дитини, стилю взаємин. Визначено, що методи виховання у сім’ї відображають виховні пріоритети батьків. Висновки. Найважливішими складниками виховного потенціалу сім’ї є сімейні взаємини, моральний приклад батьків і їхні особистісні якості, рівень освіти й педагогічної культури, ступінь відповідальності за виховання дітей. Тому підтримку сім’ї школою доцільно реалізовувати як загальну зацікавленість учителів і батьків у організації гуманного педагогічного середовища для кожної дитини, в оптимізації педагогічної взаємодії батьків з дітьми за участю та за допомогою закладів загальної середньої освіти й педагогів.
  • Thumbnail Image
    Item
    Вплив застосування дістанційної форми навчання на рівень теоретичної підготовки магістрів за спеціальністю «Фізичне виховання»
    (Вінниця: ВДПУ, 2021) Асаулюк, Інна; Чаланова, Раїса
    Застосування дистанційної форми навчання не нова. Її впровадження було викликано необхідністю удосконалити заочну форму, а також, поліпшити умови для отримання освіти широким колом бажаючих підвищити свій освітній рівень і особам, які обмежені в можливості отримати освіту за традиційною схемою. Пандемія на корона вірус змусила освітян перейти на дистанційну форму навчання як на базову. Для викладачів інтерес представляє яким чином відобразився перехід на дистанційну форму на навчальному процесі, які є його наслідки. Мета. Проаналізувати вплив дистанційної форми навчання на рівень теоретичної підготовки магістрів за спеціальністю « Фізичне виховання».
  • Thumbnail Image
    Item
    Онлайн сервіси взаємодії зі студентами в умовах дистанційного навчання
    (Вінниця: ВДПУ, 2021) Асаулюк, Інна
    В сучасних умовах пандемії дуже гостро стоїть питання взаємодії зі студентами. Так, коли в багатьох містах і селах нашої області діє карантин через спалах коронавірусу, студенти переважно навчаються з дому. Відповідно постає питання, як найкраще спілкуватися, оскільки існує безліч варіантів підтримувати зв’язок онлайн і при цьому віддалено проводити пари.