Недавние добавления

  • Формування продуктивності кормових бобів залежно від прийомів вирощування 

    Князюк, О. В.; Рекута, Т. С.; Кушнір, В. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Проведені дослідження показали, що формування врожаю зерна кормових бобів залежить від гідротермічних умов регіону та оптимальних строків сівби як прийому технології. Для умов центрального Лісостепу ефективним є вирощування ...
  • Показники біометрії та продуктивність сортів салату листкового 

    Князюк, О. В.; Волошин, С. М. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Анотація: При настанні технічної стиглості салату литкового біометричні показники та врожайність мали більшу величину у середньопізнього сорту Гранд. на період висаджування розсади найбільші біометричні показники (діаметр ...
  • Підготовка майбутніх учителів до екологічної освіти дітей молодшого шкільного віку в умовах євроінтеграції 

    Ткачук, Л. В.; Баюрко, Н. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження / Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Публікація актуалізує питання професійної підготовки майбутніх педагогів та висвітлює можливості імплементації кращої європейської практики екологічної освіти дітей молодшого шкільного віку. Зазначено, що участь у програмі ...
  • Екскурсія у природу як форма організації екологічної освіти і виховання учнів 

    Домбровська, Н. Ф.; Баюрко, Н. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження / Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    У статті висвітлено роль екскурсій у природу як способу організації екологічної освіти, спрямованої на формування екологічної свідомості та розвиток особистої відповідальності учнів за стан збереження довкілля. Ключовими ...
  • Склад герпетофауни заплави р. Постолова 

    Матвійчук, О. А.; Маковецька, О. В.; Глига, А. Д.; Бутківська, А. О.; Юрченко, Р. С. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження / Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Досліджений видовий склад та екологічні групи плазунів у типових біотопах заплави річки Постолова: на заплавних луках, на узліссі, у річищі. Встановлений охоронний статус, топічні зв’язки і сезонні особливості герпетофауни.
  • Розвиток творчого потенціалу майбутніх учителів біології як складова їхньої професійної підготовки 

    Баюрко, Н. В.; Baiurko, N. V. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження / Збірник наукових праць ВДПУ, 2021)
    У статті висвітлено проблеми формування творчої особистості учителя біології у процесі професійної підготовки. Теоретично обґрунтовано розвиток творчої пізнавальної активності студентів у освітньому процесі, стимулювання ...
  • Застосування рістрегуляторів на овочевих культурах 

    Юрків, М. О.; Єршова, В. О.; Ткачук, О. О. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Аналіз літературних джерел свідчить про широкий спектр використання екзогенних препаратів із рістрегулюючими властивостями на овочевих культурах. Препарати, регулюючи ростові процеси, впливають на урожайність та якість продукції.
  • Аспекти теорії і практики біоетики 

    Завальнюк, О. Л. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Стаття присвячена аналізу існуючих ризиків біобезпеки, у тому числі таким актуальним темам як досліди над тваринами з точки зору етичних норм. Також акцентовано увагу на виникненні екологічних катастроф, пов’язаних з ...
  • Фітоструктура лучних асоціацій заплави річки Південний Буг в околицях міста Вінниця 

    Лиса, М. В.; Лук'янова, К. Є.; Чернищук, В. П.; Шевчук, О. А. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Вперше аналізуючи природну флору рекреаційної зони поблизу села Сабарів на Вінниччині, ми виділили такі закономірності: домінуюче положення в даній місцевості належить лучній рослинності, хоча можна виділити 3 типи угруповань: ...
  • Вплив рістрегулюючих препаратів на початкові етапи росту та посівні показники насіння чини посівної 

    Глевчук, І. І.; Клебан, Ю. Р.; Стоцька, М. Ю.; Шевчук, О. А. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Для підвищення посівних якостей насіння чини посівної слід застосовувати рістрегулюючі препарати – Епін-екстра (1 мл/л) та Циркон (2 мл/л).
  • Аналіз флористичного складу прибережно-водної рослинності річки Південний Буг в околицях міста Вінниця та його еколого-біоморфологічні особливості 

    Арехта, М. В.; Головенько, В. І.; Кононенко, В. В.; Шевчук, О. А. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    На території лучного фітоценозу заплави річки Південний Буг села Сабарів розташованого на південній околиці міста Вінниці виявлено 89 видів судинних рослин, які відносяться до 2 відділів, 29 родин та 70 родів. Провідними ...
  • Особливості проростання насіння сочевиці харчової за використання регуляторів росту 

    Габорець, О. В.; Васильєв, В. В.; Батюк, І. М.; Шевчук, О. А. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Для підвищення посівних якостей насіння сочевиці харчової слід застосовувати рістрегулюючі препарати – Епін-екстра (1 мл/л) та Триходермін-Біо (2 мл/л).
  • Вплив регуляторів росту на формування епідермісу та вміст хлорофілу у листках картоплі сорту Санте 

    Машталір, М. С.; Ткачук, О. О. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    За дії препаратів вимпел та епін відбувалося збільшення кількості клітин епідермісу та кількості продихів у листках рослин картоплі сорту Санте. Обробка рослин картоплі регуляторами росту вимпелом та епіном призводила до ...
  • Вплив екзогенних препаратів на проростання насіння перцю та баклажанів 

    Марчук, В. Ю.; Ткачук, О. О. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    При дослідженні впливу препаратів із стимулюючими властивостями (епін та гумат калію+бор) на проростання насіння перцю сорту Анастасія та баклажану сорту Чорний красень нами встановлено, що попередня обробка цими препаратами ...
  • Вплив препаратів з цитокініновою активністю на вміст та якість олії у насінні гірчиці білої 

    Стратієнко, В. І.; Соколянська, О. С.; Поливаний, С. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Використання трептолему покращило якісні характеристики гірчичної олії. Застосування регулятора росту призводило до збільшення вмісту олії в насінні
  • Вплив суміші різнонаправлених регуляторів росту на вміст хлорофілів та каротиноїдів в листах рослин гірчиці білої 

    Константнова, Ю. Р.; П’ятнічук, І. П.; Поливаний, С. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2023)
    Застосування суміші препаратів на рослинах гірчиці білої забезпечило зміни у морфогенезі та формуванніі листкового апарату і вмісті хлорофілів а, b та каротиноїдів.
  • Вплив різних температурних режимів зберігання на кількісні зміни аскорбінової кислоти у яблуках 

    Сушко, О. В.; Ходаніцька, О. О. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2021)
    Встановлено, що за умови дотримання світлового і температурного режимів зберігання яблук процес окиснення аскорбінової кислоти сповільнюється. Серед досліджених зразків найвищий вміст вітаміну С відмічався в плодах сорту ...
  • Вплив суміші хлормекватхлориду та трептолему на формування листкового апарату рослин гірчиці білої 

    Стратієнко, В. І.; Соколянська, О. С.; Поливаний, С. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2022)
    В літературі відсутні роботи про вплив суміші препарату з цитокініновою активністю трептолему та інгібітора росту хлормекватхлориду на на морфологічні, мезоструктурні та фізіолого - біохімічні складові донорно - акцепторної ...
  • Ефект світла та гібереліну на проростання та використання резервних речовин насіння кукурудзи 

    Суєцька, Х. О.; Попроцька, І. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2021)
    Отримані нами результати свідчать, що світло є активним модифікатором гормональної системи рослини. При проростанні насіння кукурудзи вплив світла проявлявся в пригніченні лінійного росту проростка та уповільненні використання ...
  • Особливості проростання та використання резервних речовин насіння кукурудзи під впливом ретарданту тебуконазолу за умов фото- та скотоморфогенезу 

    Димчук, Є. С.; Попроцька, І. В. (Актуальні питання географічних, біологічних та хімічних наук: основні наукові проблеми та перспективи дослідження. Збірник наукових праць ВДПУ, 2021)
    Світло є активним модифікатором гормональної системи рослини, його вплив при проростанні насіння проявлялася в гальмуванні лінійного росту проростка (як надземної частини, так і кореневої системи) та уповільненні використання ...

Просмотреть больше